Росія не пустила польських експертів до уламків президентського літака

10 липня 19:50

Варшава звинувачує Росію в некомпетентності і "лихій волі".

 

Росія не дозволила польській підкомісії провести дослідження уламків літака Ту-154М президента Леха Качинського, що розбився 10 квітня 2010 року під Смоленськом.

Зокрема, в МЗС Росії на звернення польської сторони провести реконструкцію уламків, відповіли, що виконати її ( реконструкцію - ред.) неможливо "без дотику до них (уламків - ред.), зміни їх виду, і особливих ознак". У Варшаві позицію Росії розцінюють як некомпетентну і вбачають у ній "лихий умисел".

"Позиція російської сторони свідчить про лиху волю або про абсолютну відсутність компетентності в галузі розслідування авіакатастроф. Оскільки Організація міжнародної цивільної авіації (ICAO) у своїй інструкції вважає реконструкцію надзвичайно важливою у з'ясуванні причин катастрофи", - заявила прес-секретар Підкомісії з розслідування Смоленської катастрофи Марта Паленек, передає Радіо Польща.

У Варшаві провели паралель, порівнявши поведінку Росії з аналогічними діями СРСР у справі про масове вбивство польських офіцерів у Катині, називаючи їх провокаційними.

Зазначимо, уламки президентського літака Ту-154M з 2010 року знаходяться на території аеродрому в Смоленську. Росія стверджує, що не може передати їх Польщі до тих пір, поки не закінчить власне розслідування. МЗС Польщі заявило, що, тримаючи у себе уламки Ту-154М, Росія дає підстави вважати, що справжні причини катастрофи приховуються.

Польська урядова підкомісія з розслідування причини катастрофи відновила розслідування навесні 2016 року. Однією з основних версій катастрофи розглядається вибух на борту літака, який стався ще до зіткнення з землею.