Росія і Японія досі не почали переговори про мирний договір

13 грудня 12:11

Японія наполягає на поверненні Росією південних Курильських островів.

 

Речник Міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова заявила про те, що зараз немає конкретики у питанні підписання мирного договору між Росією і Японією і самі переговори ще не стартували. Країни перебувають у формальному стані війни з 1945 року.

"Немає ніяких конкретних домовленостей щодо термінів врегулювання проблеми мирного договору з Японією. Більш того, самі переговори в рамках узгодженого лідерами механізму ще не почалися", - сказала Захарова на брифінгу в МЗС РФ, який транслював Facebook відомства.

Після закінчення Другої світової війни між СРСР і Японією мирний договір так і не був підписаний. У 1956 році між країнами була підписана декларація про припинення стану війни, з якою СРСР погодився переглянути приналежність деяких островів Південних Курил. У документі прописано відмову від взаємних претензій, а СРСР також погодився передати Японії частину Курильської гряди - острів Шикотан і гряду Хабомаї. Але ці острови як і раніше контролюються Росією.

Японія наполягає на поверненні південних островів Курильської гряди - Ітурупа, Кунашира, Шикотана і архіпелагу Хабомаї – Росія з цим не погоджується.

12 серпня Путін запропонував прем'єр-міністра Японії Сіндзо Абе до кінця поточного року укласти мирний договір без попередніх умов, а потім вирішувати спірні питання. Японія відмовила Росії підписувати документ без попередніх умов.