Росія хоче "переробити на голки" захоплений український підводний човен "Запоріжжя" – ЗМІ

21 червня 02:50

Міністерство оборони Росії оголосило про утилізацію підводного човна на тендері з утилізації кораблів.

 

Росія вирішила знищити підводний човен "Запоріжжя" (U-001) проекту 641, єдиний підводний корабель Військово-морських сил Збройних сил України, який було захоплено окупантами у Севастополі у 2014 році, 20 червня повідомляє Український мілітарний портал.

Міністерство оборони Росії оголосило про утилізацію підводного човна на тендері з утилізації кораблів. Незважаючи на те, що російські військові чиновники не вказали, який саме підводний човен буде "перероблено на голки" ("перероблено на голки" – здати на металобрухт, термін, що застосовується до зписаних бойових кораблів – ред.), ряд ознак дозволяє припустити, що це саме "Запоріжжя". Зокрема, сказано, що підводний човен, який планується до утилізації, належить до проекту 641, а підводних човнів цього проекту у складі російського флоту давно не залишилося. Також у описі тендеру згадується, що підводний човен, який планується до утилізації, "з'явився у складі" російського флоту п'ять років тому.

"Запоріжжя" (С-260) – великий дизельний торпедний підводний човен проекту 641. Був побудований у 1971 році, спочатку проходив службу на Півночі СРСР, надалі переведений до складу Чорноморського флоту. При розподілі флоту після 1991 року дістався Україні. До цього моменту був значно зношений, тому у період з 1991 по 2014 роки більше часу проводив у ремонті, ніж у походах. У 2014 році був захоплений російськими окупантами у Севастополі і протягом п'яти років стояв узагалі без будь-якого ремонту або обслуговування.

Нагадаємо, 11 січня президент Росії Володимир Путін висловив готовність передати Україні "кілька десятків військових кораблів і літаків" з окупованого Криму. За словами Путіна, українська техніка "перебуває в жалюгідному стані", а боєприпаси не підлягають транспортуванню.

Командувач ВМС ЗСУ віце-адмірал Ігор Воронченко заявив, що питання про переміщення військової техніки з Криму на материкову частину України має вирішувати вище військово-політичне керівництво країни. Він також спростував заяву Путіна, що українська техніка в Криму перебувала в незадовільному стані.

ЦДАКР, в свою чергу, порекомендував не приймати цю пропозицію – найбільш боєздатні захоплені кораблі українського флоту ("Ольшанський", "Тернопіль", "Луцьк") розграбовані окупантами, інші знаходяться у ще гіршому стані.