Росія бачить вирішення конфлікту у Сирії в 2017 році – Bloomberg

12 листопада 15:20

Пропозиції Росії щодо врегулювання конфлікту в Сирії можуть наткнутися на несхвалення Заходу під час переговорів у Відні.

 

У Відні на цих вихідних Росія запропонує своє бачення політичного переходу в Сирії: РФ відводить на вирішення конфлікту 1,5 року, пише агентство Bloomberg.

Росія, яка вступає в конфлікт на стороні сирійського президента Башара Асада, також буде прагнути створити під егідою ООН широку коаліцію для проведення спільних операцій проти бойовиків "Ісламської держави".

Її план може зіткнутися з неприйняттям його США та їх союзниками, які кажуть, що втручання Росії більше орієнтоване на надання підтримки Асаду, ніж на перемогу над джихадистами.

Напередодні суботньої зустрічі дипломатів, зазначається, що швидкого вирішення сирійського конфлікту не існує. Війна в Сирії вже забрала близько 250 000 життів, мільйони людей втекли із зони конфлікту, що призвело до складного кризи біженців в Європі після Другої світової війни.

Каталізатором цих подій, як йдеться в статті, є "Ісламська держава", яке розташувалося на величезній території на кордоні між Іраком і Сирією в минулому році і захопила ще більше земель пізніше, наприклад в іракській провінції Синжур, з-за чого більше 200 000 осіб змушені були залишити свої будинки в регіоні.

Майбутнє Асада залишається головним і найбільш спірним питанням на переговорах.

Наголошується, що у своєму плані з восьми пунктів по врегулюванню конфлікту Росія запропонувала сформувати комісію з конституційної реформи, яка буде включати опозиції і представників режиму. Президент Асад не буде очолювати цю комісію.

У пропозиціях також йдеться про те, що новообраний президент збереже контроль над армією і зовнішньою політикою.

Раніше видання The Times повідомило, що до мирних переговорів щодо Сирії підключать повстанців. 14 листопада у Відні міжнародна зустріч по сирійському врегулюванню, в якій візьмуть участь США, Великобританія, Росія, Іран і Саудівська Аравія, зустрінуться, щоб спробувати домогтися прогресу в політичному рішенні війни, яка забрала життя більш ніж 250 тисяч осіб і спровокувала хвилю міграції (більш ніж на 11 млн біженців).

Незважаючи на оголошену Росією мету операції - боротьба з бойовиками "Ісламської держави", ряд ЗМІ, свідків і чиновників заявляли, що цілі недавніх бомбардувань РФ в Сирії не мали відношення до ІД, а ведуться проти опозиції режиму Асада.

Як писав у статті для DT.UA Сирійський "бікфордів шнур" Путіна Віктор Каспрук, президент РФ Володимир Путін добре розуміє, що ні країн ЄС, ні США не готові піти на введення своїх військ і проведення наземної операції, а обмежаться лише бомбардуванням позицій "Ісламської держави". Це відкриває для Москви можливість перейти в майбутньому до використання десантних військ та спецпідрозділів ГРУ.