РФ вийшла з договору з Туреччиною про взаємну правову допомогу

24 грудня 17:17

Пропозицію було погоджено з МЗС Росії, Слідчим комітетом і Генпрокуратурою.

 

Росія заявила про вихід з договору з Туреччиною про взаємне надання правової допомоги у цивільних, торгових і кримінальних справах, підписаного в Анкарі 15 грудня 1997. Текст постанови опубліковано на офіційному порталі правової інформації. Пропозицію було погоджено з МЗС Росії, Слідчим комітетом і Генпрокуратурою.

Відносини між РФ і Туреччиною загострилися після інциденту з російським бомбардувальником Су-24, збитим турецькими ВВС 24 листопада у районі сирійсько-турецького кордону. Анкара стверджує, що літак РФ порушив повітряний простір Туреччини. У Міноборони РФ це заперечують. У відповідь на дії Анкари президент Росії Володимир Путін підписав указ про введення антитурецьких санкцій. Вони включають запровадження обмеження на ввезення турецьких продуктів, припинення безвізового режиму між країнами, введення заборони на чартерні повітряні перевезення між РФ і Туреччиною.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган попередив про заходи щодо Росії. Зокрема зазначалося, що Туреччина може закрити протоки Босфор і Дарданелли, через які відбувається доставка російської зброї та військовослужбовців в Сирію. У зв'язку з цим збільшилася кількість інцидентів між турецькими та російськими судами в грудні.

Анкара подала сигнал, що її "терпіння небезмежне", і у разі завзяття з боку російського партнераможуть послідувати турецькі контрсанкції.

У той же час у Москві ставлять ряд умов для відновлення відносин між державами. Одними з головних вимог називаються принесення Туреччиною офіційних вибачень і виплати компенсації за збитий бомбардувальник. Втім, у Туреччині відразу заявили, що не мають намірів цього робити.