РФ не виключає відправку військ до Сирії

18 вересня 12:54

Відправка російських військ в Сирії можлива в разі відповідного звернення Дамаска.

 

Росія зможе розглянути прохання Сирії про відправлення в країну російських військ, якщо таке звернення надійде, але в гіпотетичному ключі говорити на цей рахунок складно, заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.

"Якщо буде звернення, то в рамках двосторонніх контактів, у рамках двостороннього діалогу воно, природно, буде обговорюватися і розглядатися. Поки гіпотетично говорити складно", - сказав Пєсков.

Раніше в інтерв'ю державному телебаченню віце-прем'єр і міністр закордонних справ САР Валід Муаллем заявив, що Дамаск "попросить Росію направити свої війська битися на стороні сирійської армії в тому випадку, якщо в цьому виникне необхідність".

"Сирія, якщо буде потрібно, без коливань звернеться з таким проханням до Росії", - зазначив глава сирійського МЗС, підкресливши при цьому, що "зараз російських військ в Сирії немає". "Ми будемо вітати будь-яке політичне врегулювання, яке надійде через російську або іранську двері", - заявив міністр.

Повідомлялося, що російських солдатів відправляють в Сирію без їх відома і бажання. Солдати однієї з частин в Східному військовому окрузі РФ розповіли, що дізналися про відправку до Сирії постфактум, коли приїхали до Новоросійська, звідки йде перекидання на кораблях військової допомоги Москви до Дамаску, повідомляє видання "Газета.ги".

Як повідомляли ЗМІ, Росія активізувала військову підтримку Сирії з серпня 2015 року, зокрема, збільшила кількість поставок повітряними і морськими шляхами військової допомоги для підтримки режиму Башара Асада.

За інформацією видання Newsweek, допомога Асаду не обмежувалася такими поставками, а Росія воює в Сирії на боці армії Асада. Джерела видання повідомили, що РФ розгорнула дві військові бази в Сирії: одну на узбережжі, а друга – всередині країни.

У свою чергу, президент РФ Володимир Путін підкреслив надання "досить серйозної підтримки" Асаду і зазначив, що говорити про участь Росії у військових операціях проти бойовиків ІДІЛ на даний момент передчасно.

Втім, пам'ятаючи його брехню про неприсутність російських військових у Криму і на Донбасі, до подібних заяв слід ставитися скептично, пише Василь Короткий у статті для DT.UA Куди везе "Сирійський експрес"?