Рейтинг Путіна впав до значень 2013 року після оголошення про пенсійну реформу

23 червня 00:55

Такого низького рейтингу у російського президента не було з 2013 року.

 

Рейтинг президента Росії Володимира Путіна з 10 по 17 червня - всього за сім днів - різко впав: він знизився з 62% до 54% на тлі заяв про пенсійну реформу, таких значень не було з 2013 року, свідчать дані фонду "Громадська думка", передає "Медуза".

Згідно з інформацією Всеросійського центру вивчення громадської думки, схвалення діяльності Путіна впало з 77% 10 червня до 72% 17 червня. ВЦВГМ зафіксував і зниження рівня схвалення роботи прем'єр-міністра і уряду.

На думку представника ВЦВГД Михайла Мамонова, на зниження рейтингу влади вплинули два фактори - це зростання цін на бензин і оголошення про пенсійну реформу.

14 червня російський уряд запропонував збільшити пенсійний вік з 60 до 65 років для чоловіків і з 55 до 63 років для жінок. У той же день було оголошено і про заплановане підвищення ПДВ з 18% до 20%.

Оголошення про пенсійну реформу викликало невдоволення у всіх парламентських партіях, крім "Єдиної Росії", позасистемної опозиції та профспілок. Петиція Конфедерації праці Росії на сайті change.org проти підвищення пенсійного віку набрала більше двох мільйонів голосів, КТР подала понад 50 заявок на мітинги проти пенсійної реформи. У чотирьох містах вони вже узгоджені.

Тим часом в Україні Держбюджет скорочує свій внесок у фінансування пенсійних витрат.

Пенсійна реформа передбачає скасування спецпенсій в Україні. Їх будуть призначати тільки військовим, заявив заступник міністра соціальної політики України.

Детальніше про проблеми пенсійної реформи читайте в матеріалі Лідії Ткаченко "Накопичувальний рівень пенсійної системи: якою може бути українська модель?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".