Республіканці ще встигають знайти конкурента Трампу до проміжних виборів - The Economist

10 серпня 13:53

Багато республіканці вже стурбовані заявами Трампа щодо "російської справи" і торгової війни. Противники Трампа можуть взяти реванш.

 

Фраза "покинута надія" прийшла до англійської мови з голландської та німецької в 17 столітті. Вона відображає місію самогубців або амбітних і засуджених людей, обраних для страти, пише The Economist. Критики Трампа є цією покинутою надією американської політики. На чолі з такими консервативними розумниками, як Макс Ботс, Девід Брукс, Білл Крістол, Девід Фрум і Джордж Вілл, їх мало, але вони сміливо борються за вільну торгівлю і податкову дисципліну, якими опікувалися республіканці і, ймовірно, вже приречені. Влада Трампа над республіканцями здається непорушною. Майже 90% схвалюють його роботу. "Немає Республіканської партії, є партія Трампа", - сказав Джон Бонер, колишній лідер республіканців у Конгресі.

Цей висновок, загострений провалом обраних республіканців протистояти президенту РФ Володимиру Путіну, підштовхнув критиків Трампа до моменту розплати. Фрум, Бот і Уїлл будуть переконувати консерваторів голосувати за пропозиції демократів у середньостроковій перспективі. Брукс і два республіканця Рід Гален і Джуліанна Гловер розмірковують над ідеєю нової центристської партії.

Група Крістола, засновника Weekly Standard, сподівається запустити першочерговий вкилик Трампу. Серед більш або менш відверто незадоволених республіканців Крістол розраховує, що напад на президента очолять губернатор штату Огайо Джон Касіч, сенатор Бен Сассе з Небраски, Мітт Ромні і Ніккі Гейлі - посол США в ООН.

Захисники Трампа назвали такі плани смішними. На питання про те, що в Білому домі думають про амбіції Крістола, спікер Трампа Келліанн Конвей запитала, яку країну він сподівається очолити. Крістола не сприймають як серйозного кандидата. Більш того, поняття про те, що він кинув виклик Трампу, говорить про слабкість противників Трампа: їх небажання визнати, що його перемога була докором. А для заряду "гармати ворога" потрібна певна ступінь самообману про перспективи. Для цього також потрібна витримка, яку противники Трампа черпають з іншого джерела. Їх основне заперечення полягає не в протекціоністській політиці президента, його стимулюючої політики дефіциту, а в тому, що вони ненавидять її. Це відноситься до його руйнівної політики. Більшість з них погодиться на зміщення Трампа, навіть якщо вони не зможуть виграти своєю партією в цьому процесі.

Це реалістична надія. Трамп виграв номінацію за підтримки меншини республіканців. Він вийшов вперед завдяки мітингу, на який прийшли люди, яким менше подобалася Гілларі Клінтон, ніж сам Трамп. Однак замість того, щоб намагатися розширити свою підтримку, Трамп говорить в основному про своїх прихильників, яких близько половини серед усього електорату республіканців. Той факт, що більшість інших республіканців стверджує, що вони підтримують його, відображає гіперпартийну середу, яку породив Трамп. Крістол вважає, що обґрунтований виклик проти Трампа зсередини його партії може змусити цих виборців передумати.

Багато республіканці вже стурбовані заявами Трампа з деяких питань, включаючи Росію і торгівлю. І ті, хто в списку Крістола, можуть внести корективи до поганої політики Трампа. Кашич може більше розповісти про свої звіти щодо розширення медичного обслуговування для бідних штату Огайо, ніж під час президентської гонки в 2016 році. Сассе вже задумався про наслідки економічного спаду для робітників. Але навіть якщо виклик республіканців Трампу був сформульований у політичних термінах, його основна увага приділятиметься поведінці президента. Невже республіканці дійсно хочуть ще чотири роки правління Трампа? Велика частина меншини каже, що їм не подобається те, що Трампа пише в Twitter. Це може відображати те, як вони розглядають його загальну марність.

Малоймовірно, що Трамп програє проміжні вибори. Його вплив над більшістю електорату республіканців занадто сильний. Але справжній виклик може вдарити по його перспективах на загальних виборах, особливо якщо демократи виберуть для гонки помірного конкурента. Насторожує те, як висловляться невизначені виборці республіканців, коли їх запитують про ставлення до президента. Вони за Трампа, тому що він краще Клінтон, і він призначає суддів, які їм подобаються. Але вони могли таке сказати майже про будь-республіканця. Жорсткий виклик може змусити їх розглянути деякі інші речі, які Трамп робить в Білому домі.

Іронією аргументу є те, що противники Трампа не пов'язані з їх партією. Невідповідність між нещадною економікою, проповідуваної лідерами республіканців, і економічною безпекою, яку їхні виборці хотіли б, передувало Трампу. Він зміг звернути на це увагу. Але Трамп замахнувся на зростаючу етнічну напругу в США, яку зараз спостерігають жителі країни. Виклик, який може запропонувати республіканцям безпеку, якої вони так чекають, без расизму, буде безцінним. Він зможе запропонувати шаблон для консерватизму, який буде після Трампа, коли це стане можливим. Але переможе висококласний претендент?

Перспектива славного знищення - це не те, що багато політиків вважають привабливим. У цьому відношенні "покинута надія" звучить ще, в якій немає сенсу щодо самої надії. Тим не менш, Крістол впевнений в тому, що чемпіон з'явиться, а поки роль залишається привабливою. Після 18 місяців президентства Трампа Республіканська партія пом'ята, але все ще потужна виборча машина. Після восьми років її правління, хто знає, як це може виглядати?