Республіканці більше не хочуть боротися з комунізмом - Обама

08 вересня 02:30

Екс-президент США висловив своє здивування тим, що послідовні супротивники СРСР республіканці заграють з колишнім агентом КДБ, нехай і на чолі держави.

 

Республіканська партія США при президентстві Дональда Трампа зовсім забула свій головний принцип зовнішньої політики - республіканці припинили боротьбу з комунізмом та з його спадщиною, заявив у п'ятницю колишній президент країни Барак Обама, виступаючи перед прихильниками демократів в Університеті штату Іллінойс.

"Що ж сталося з Республіканською партією? Її основним мобілізуючим принципом була боротьба з комунізмом, а тепер вони заграють з колишнім керівником КДБ", - пояснив свою думку Обама, зазначивши, що своїми діями адміністрація Трампа тяжко "підриває альянси з союзниками" Вашингтона.

Самого Обаму у свій час Дональд Трамп звинуватив у "поступливості" та недостатньої жорсткості по відношенню до Росії; тепер Обама поставив у провину чинній адміністрації дії, спрямовані на блокування законодавчої протидії російському втручанню у вибори. Швидше за все, таким чином колишній президент спробував натякнути на недостатньо жорстке застосування закону "Про протидію супротивникам Америки за допомогою санкцій" (CAATSA), який був підписаний Трампом влітку 2017 року і вводить різні односторонні обмеження щодо Росії, Ірану і КНДР.

Обама під час свого виступу, до речі, жодного разу не згадав Трампа по імені, але скрупульозно перерахував усі, на його думку, огріхи нового президента; свій виступ він приурочив до листопадових виборів у Конгрес. Перший чорношкірий глава США не став приховувати, що це звернення ініційоване ним, щоб підвищити шанси демократів на перемогу. Обама, зокрема, говорячи про політику свого наступника, вживав такі терміни, як "саботаж" і "ненормально".

3 вересня екс-держсекретар США Джон Керрі повідомив, що не виключає своєї участі у виборах президента в 2020 році в якості кандидата від Демократичної партії. Він пообіцяв зберігати політичну активність під час каденції чинного президента Дональда Трампа, підкресливши, що дискусії про вибори-2020 ще передчасні.

Демократи також активно обговорюють можливість висунення на президентський пост Джо Байдена, який обіймав посаду віце-президента в адміністрації Обами.

У 2004 році Керрі вже балотувався у президенти і програв вибори республіканцеві Джорджу Бушу-молодшому.