Реформа юстиції загрожує приєднанню Румунії до Шенгенської зони - Юнкер

01 лютого 10:57

У разі запровадження реформи приєднання Румунії до Шенгену розглядатимуть "у зовсім інших умовах".

 

Румунія наражає на ризик процес приєднання до Шенгенської зони, якщо продовжить запровадження реформи у сфері юстиції.

На цьому наголосив президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер на спільній прес-конференції з президентом Румунії Клаусом Йоганнісом у Брюсселі, пише "Європейська правда".

"Якщо румунське законодавство залишиться таким, як передбачається парламентом, то перевірки в межах CVM (механізму співпраці й перевірки) та приєднання Румунії до Шенгену розглядатиметься в зовсім інших (тобто негативних) умовах", - зазначив Юнкер.

Однак він висловив довіру до судової системи Румунії та закликав внести зміни до законів на підставі рішення суду, а також наголосив на значному прогресі країни в забезпеченні верховенства права з моменту її вступу в ЄС, і цей шлях, на його думку, повинен бути незворотнім.

Зазначається, що з моменту вступу до Європейського Союзу Румунія й Болгарія щороку проходять перевірку функціонування системи юстиції. "Судова система є незалежною та функціональною, і ми не можемо сказати цього про всі держави-члени", - зауважив Юнкер.

Конституційний суд Румунії відхилив частину проекту судової реформи, а також висунув до уряду вимогу внести зміни до проекту й виправити суперечливі положення.

У грудні 2017 року парламент Румунії ухвалив закон про реформу системи юстиції, який був розкритикований Конституційним судом. Голосування супроводжувалось низкою масових демонстрацій проти законопроекту в Бухаресті та інших містах.

Європейська комісія, Державний департамент США та президент країни Йоганніс критикують реформу як загрозу незалежності судів.

Раніше румунський парламент затвердив уряд Віоріки Денчіли, яка стала третім прем'єр-міністром, призначеним за останній рік.