Реакції з ЄС на рішення Трампа про виведення військ з Сирії

21 грудня 12:32

Рішення викликало стурбованість у партнерів США.

 

Союзники США висловили стурбованість у зв'язку з раптовою ідеєю президента Дональда Трампа про виведення військ з Сирії. Такий крок може привести до відродження ісламістського тероризму, масових вбивств курдів, нового припливу біженців в Європу і стратегічних завоювань для Росії, пише видання EUobserver. Між тим російський президент Володимир Путін оцінив цей вчинок як "правильний". Франція і Німеччина, в свою чергу, виступили проти дій Трампа.

"Раптове рішення США про виведення своїх військ з Сирії дивує не тільки нас", - заявив глава дипломатії ФРН Хайко Маас.

Він додав, що "існує величезний ризик того, що це рішення завдасть шкоди боротьбі з ІДІЛ і поставить під загрозу вже досягнуті успіхи".

Міністр збройних сил Франції Флоранс Парлі зазначила, що терористична організація ІДІЛ втратила 90% території, згодом звернувшись до партизанської тактики в Сирії, і все ще становить загрозу.

"Останні осередки "Ісламської держави" повинні бути переможені військовим шляхом", - підкреслила вона.

Міністр закордонних справ Данії Андерс Самуельсен зазначив, що "існує ризик, що ІДІЛ реорганізується. Координація між європейськими країнами важлива, щоб посилити тиск на США з метою переконати їх переглянути своє рішення".

У зовнішньополітичному відомстві Великої Британії заявили, що "ми не повинні упускати з виду загрозу ІДІЛ".

Франція, Німеччина і Велика Британія – головні партнери Америки у військовому альянсі НАТО. Разом з Данією вони також є головними союзниками США в Глобальній коаліції проти ІДІЛ в Сирії.

Рішення Трампа також спонукало піти у відставку міністра оборони США Джеймса Меттіса. У відкритому листі президенту глава Пентагону заявив:

"Оскільки у вас є право мати міністра оборони, чиї погляди збігаються з вашими більше, я вважаю, що буде правильним піти з посади. Останнім днем моєї служби буде 28 лютого 2019 року. Є час знайти заміну і підтвердити призначення".

У листі Меттис підкреслив, що США повинні бути солідарні зі своїми союзниками, в тому числі партнерами по антиіділовській коаліції, а також докладати зусиль для підтримання глобальної безпеки.

Сенатор від Демократичної партії Марк Уорнер, коментуючи заяву про відставку Меттіса, сказав, що "це страшно".

"Меттіс завжди був острівцем стабільності серед хаосу адміністрації Трампа", - заявив він.

Як повідомлялося, 19 грудня Білий дім і Пентагон повідомили про виведення американських військ із Сирії у зв'язку з переходом до "нової стадії" військової операції проти угруповання "Ісламська держава".

Озброєна опозиційна коаліція "Сили демократичної Сирії", основні сили якої на даному етапі представлені курдськими формуваннями, різко засудила рішення США вивести свої війська з Сирії, назвавши його "ударом в спину". Американський військовий контингент, що перебував у Сирії, працював у тісному контакті з "Сирійськими демократичними силами", що воюють проти терористів з ІДІЛ і сил уряду Башара Асада; до складу СДС входять також курдські загони самооборони YPG, які ведуть бойові дії і проти Туреччини, яка вважає їх терористичними.

Раніше в Держдепартаменті США повідомили про наміри вивести дипломатичний корпус із Сирії протягом доби.