Рахой закликав каталонців активно голосувати під час виборів

13 листопада 08:49

Його візит в автономію відбувся 12 листопада.

 

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой під час першого візиту в Каталонію після введення прямого правління закликав жителів автономії до активної участі в каталонських виборах 21 грудня, передає "Голос Америки".

"Ми хочемо повернути Каталонію, яка належить нам усім, з демократією і свободою, ми цього досягнемо, якщо мовчазна більшість перетворить свій голос на голосування", - заявив він у неділю.

Як повідомлялося, 12 листопада прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой відвідав Каталонію вперше після референдуму і невдалої спроби проголошення незалежності регіону.

1 жовтня у Каталонії пройшов невизнаний Іспанією і Євросоюзом референдум про незалежність регіону. Каталонська влада заявила, що проголосувало за відділення 90,18%, проти - 7,83%, явка склала 43,03%.

27 жовтня парламент Каталонії оголосив про незалежність від Іспанії, незважаючи на протест з боку офіційного Мадрида.

У відповідь на це Верхня палата парламенту Іспанії підтримала скасування повноважень автономного уряду Каталонії, а Кабінет міністрів Іспанії ухвалив рішення розпустити парламент і уряд Каталонії.

Національна судова колегія Іспанії заарештувала вісьмох колишніх лідерів Каталонії, членів відстороненого від влади парламенту регіону, в тому числі віце-президента Уріола Жункераса.

Екс-чиновників звинувачують у заколоті і розтраті бюджетних коштів.

Пізніше за рішенням Верховного суду Іспанії спікер парламенту Каталонії Карму Форкадель також була поміщена під варту з правом звільнення під заставу в 150 тисяч євро. Її прихильники зібрали необхідну суму і вона незабаром вийшла з в'язниці.