Радник Болтон і секретар Радбезу РФ Патрушев обговорили питання роззброєння

23 жовтня 02:20

Основними предметами обговорення двох високопоставлених політиків стали договори РСМД та СНО-3.

 

Радник президента США з національної безпеки Джон Болтон і секретар Ради Безпеки РФ Микола Патрушев провели бесіду, в ході якої обговорили можливість продовження Договору про ракети середньої і малої дальності (ДРСМД) і Договору про скорочення наступальних озброєнь (СНО-3), повідомляє Deutsche Welle.

Переговори тривали близько п'яти годин. Політики обговорили договори і конвенції про озброєння, зокрема, перспективи продовження Договору між Росією і США про заходи щодо подальшого скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3) після 2021 року ще на п'ять років.

У бесіді про ДРСМД Росія пішла назустріч США і "підтвердила готовність до спільної роботи, спрямованої на усунення взаємних претензій", пише "Інтерфакс" з посиланням на повідомлення Радбезу РФ.

Також Болтон і Патрушев обговорили напружену ситуацію в Афганістані. Пізніше Болтон зустрівся з міністром закордонних справ Сергієм Лавровим, зустріч проходила без преси. З президентом РФ радник Трампа зустрінеться 23 жовтня.

Нагадаємо, 22 жовтня було оголошено рішення президента США Дональда Трампа в односторонньому порядку вивести США з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (РСМД), так як російська сторона Договіру не дотримується.

Раніше Державний департамент США відреагував на заяву президента РФ Володимира Путіна про ядерні ракети. У Держдепі наголосили на тому, що використання ядерної зброї, про яке він розповідав 1 березня, порушує міжнародні зобов'язання Москви.

Перед цим заяву Путіна про нові ядерні ракети прокоментували в Пентагоні. Зокрема, там повідомили про те, що заява російського президента Міністерство оборони США не здивувало і висловили сумнів з приводу того, що Росія додала нові можливості для свого ядерного арсеналу, окрім вже відомих американським військовим і розвідці.

Раніше президент Росії Володимир Путін у посланні Федеральним зборам 1 березня заявив про те, що у Росії створена та пройшла випробування нова крилата ракета з ядерною енергетичною установкою. За словами Путіна, нова ракета має необмежений радіус дії і "непередбачувану траєкторію польоту". При цьому Путін заявив про те, що "ні в кого іншого такої зброї поки що немає", а коли з'явиться, додав він, "наші хлопці вигадають щось нове".

Докладніше про нову зброю президента Росії і ситуацію навколо Договору про (РСМД) читайте у матеріалах Антона Міхненка ""Диво-зброя" Путіна, або Кругообіг історії" і "Договір "без ручки"у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".