Радбез ООН відхилив російський проект резолюції про розслідування хіматак у Сирії

17 листопада 00:53

Проект документа крім РФ підтримали ще чотири країни.

 

Проект резолюції про продовження мандата Спільного механізму ООН і Організації по забороні хімічної зброї для розслідування химатак в Сирії, підготовлений РФ і Китаєм, не набрав достатньої кількості голосів у Раді Безпеки ООН.

"Результати голосування такі: чотири "за", сім "проти", ще чотири - утрималися. Проект резолюції не приймається, не отримавши необхідної більшості голосів", - заявив голова РБ за результатами голосування.

Крім авторів проекту резолюції його підтримали Болівія та Казахстан. США, Великобританія, Франція, Швеція, Україна, Італія й Уругвай проголосували проти.

Раніше 16 листопада РФ і Болівія наклали вето на розроблений США проект резолюції про продовження мандата Спільного механізму ООН-ОЗХО, термін дії якого закінчується 17 листопада. Китай і Єгипет утрималися, представники 11 держав голосували "за".

Таким чином, Росія вдесяте скористалася правом вето, щоб заблокувати проект рішення щодо Сирії.

24 жовтня Росія та Болівія в Раді Безпеки ООН заблокували продовження на рік розслідування Спільного механізму ООН і ОЗХО про хімічні атаки в Сирії.

Експерти ООН і ОЗХО за результатами розслідування назвали режим сирійського президента Башара Асада відповідальним за застосування хімічної зброї проти цивільного населення.

Нагадаємо, 4 квітня в сирійській провінції Ідліб, яку контролюють повстанці, сирійська армія провела атаки за допомогою нервово-паралітичного газу, які призвели до смерті близько 100 осіб. Близько 500 людей отримали поранення, зокрема хімічні опіки очей та дихальних шляхів. Правозахисні організації стверджують, що для атак армія Асада використовувала заборонену хімічну зброю, від використання якої раніше публічно відмовилася.