Радбез ООН проведе екстрене засідання по Ідлібу

28 лютого 22:38

В ООН і НАТО стурбовані ескалацією військового протистояння в Сирії.

 

Рада безпеки ООН проведе екстрене засідання у зв'язку із загостренням ситуації в сирійській провінції Ідліб. Про це повідомляє Анадолу у п'ятницю, 28 лютого.

За даними дипломатичних джерел, ініціаторами наради виступили США, Велика Британія, Німеччина, Франція, Бельгія, Естонія і Домініканська республіка. Засідання розпочнеться о 23:00 за київським часом.

"Генеральний секретар повторює свій заклик до негайного припинення вогню і висловлює особливу стурбованість у зв'язку з ризиком для цивільних осіб посилити військові дії", - заявив представник Стефан Дюжаррік.

"Без термінових дій ризик ще більшої ескалації зростає з кожною годиною".

Відзначимо, що МЗС Великої Британії на своєму сайті підтвердило інформацію про проведення засідання Радбезу ООН. Глава відомства Домінік Рааб засудив останні авіаудари армії президента Сирії Башара Асада і російських військ в Ідлібі, в результаті яких загинули 33 турецьких військовослужбовців.

"Немає ніякого виправдання такому кричущому нехтуванню міжнародним правом або елементарною людською порядністю. Спираючись на нові санкції, оголошені раніше в цьому місяці, ми будемо працювати з нашими міжнародними партнерами, щоб ще більше закрутити цей гвинт, поки ці злочини не припиняться", – зазначив міністр.

Раніше Туреччина скликала екстрене засідання НАТО через авіаудари військ Башара Асада по турецьким військовослужбовцям у сирійському Ідлібі.

Нагадаємо, 27 лютого в результаті повітряного удару в північно-західній сирійської провінції Ідліб загинули три десятки турецьких військових.