Рада Безпеки ООН збереться на засідання через рішення Трампа по Єрусалиму

07 грудня 08:35

Засідання відбудеться у п'ятницю за ініціативи восьми держав.

 

Рада Безпеки Організації Об'єднаних Націй збереться в п'ятницю на засідання, де обговорить рішення президента США Дональда Трампа визнати Єрусалим столицею Ізраїлю, пише Reuters.

Засідання попросили скликати вісім держав. Франція і Великобританія як постійні члени, Болівія, Єгипет, Італія, Сенегал, Швеція, і Уругвай. Всього у складі організації 15 країн-членів.

"Рада безпеки надала Єрусалиму особливий правовий і політичний статус і закликала міжнародне співтовариство поважати. Тому ми віримо, що Раді необхідно терміново вирішити це питання ", - сказав у середу заступник шведського посла США Карл Скау.

Ще два постійні члени Радбезу, Росія і Китай, поки не висловили свої офіційні позиції. При цьому в Держдумі та Раді Федерації рішення Трампа засудили. Офіційне китайське видання China Daily написало, що це "не буде сприяти інтересам США".

Як повідомлялося, президент США Дональд Трамп оголосив про рішення визнати Єрусалим столицею Ізраїлю. У середу, 6 грудня, американський президент доручив Державному департаменту почати роботу по перенесенню посольства з Тель-Авіва до Єрусалиму.

Ізраїль проголосив Єрусалим своєю столицею після закінчення Війни за незалежність у 1949 році. Після Шестиденної війни 1967 року Ізраїль приєднав Східний Єрусалим до Західного. Однак ООН не визнала об'єднання, наполягаючи, що східна частина міста повинна в майбутньому стати частиною Палестинської держави.

Тому посольства іноземних держав в Ізраїлі розташовуються переважно в Тель-Авіві, а також в Рамат-Гані та Герцлії.

У 1995 році Конгрес США схвалив законопроект про визнання Єрусалиму столицею Ізраїлю, але президенти-демократи Білл Клінтон і Барак Обама, а також республіканець Джордж Буш-молодший не підписували цей закон.

Під час передвиборної кампанії Трамп обіцяв визнати Єрусалим столицею Ізраїлю, а також перенести американське посольство до цього міста. У січні США та Ізраїль почали переговорний з цього питання.

Лідери арабських і ряду інших держав світу розкритикували цю ініціативу Трампа.