Путіну набридло чекати краху України – Rzeczpospolita

13 серпня 19:39

Час грає проти російського президента і саме тому бої в Донбасі відновилися.

 

Задум президента Росії Володимира Путіна щодо України до цього часу був відносно безболісним, якщо озирнутися на криваву російську історію.

Кремль сподівався, що занепад української економіки, погіршення рівня життя і занадто скромна підтримка Заходу налаштують українців проти президента Петра Порошенка і його команди реформаторів.

Про це на сторінках Rzeczpospolita пише оглядач Єнджей Бєлецький. Він додає, що згідно з вірогідним задумом Кремля, нинішній український уряд повинен був би лишитися поваленим, а до влади знову прийшли б проросійські сили, які б повернули Україну в сферу впливу Москви.

Але невдоволення владою поширюється серед українців не так швидко, як хотілося б Путіну. До того ж він, схоже, не передбачив важливого наслідку від розв'язання війни проти України: Росія в конфлікті теж постраждає.

Різке падіння цін на нафту і санкції Євросоюзу змушують російську економіку скорочуватися найшвидшими темпами до рівня, який в Росії був 15 років тому, коли Путін лишень став президентом. Росіяни починають пригадувати часи президентства Бориса Єльцина, коли інфляція постійно зростала, курс рубля падав, а західні продукти були недоступні для більшості.

Якщо побоювання повернутися в ті часи зростатимуть, підґрунтя авторитарного режиму Путіна, або обмін високого рівня життя у обмін на політичні права громадян, похитнеться.

Аби до того справа не дійшла, президент Росії не може чекати, коли "яблуко української кризи" саме достигне і впаде йому в руки. Час грає проти нього. Тож все вказує на те, що саме через це з початку тижня бої в Донбасі посилилися. Сьогодні на сторінках New York Times болгарський експерт Іван Крастєв писав, що Захід неправильно розуміє Путіна. Європейці і американці пропускають повз увагу ментальність "судного дня", яка нині охопила російську політичну еліту. Щоб зрозуміти поведінку Росії, варто більше дивитися на розпад СРСР, ніж на зміну цінностей і геополітичні інтереси.