Путін заявив, що Росія знайшла отруйників Скрипаля, вони нібито цивільні

12 вересня 11:13

Глава Кремля "сподівається", що Петров і Боширов "самі з'являться і самі про себе розкажуть".

 

Президент Росії Володимир Путін заявив, що підозрювані у замаху на колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля та його доньку Юлію з застосуванням нервовопаралітичної речовини "Новачок" Олександр Петров і Руслан Боширов "цивільні люди" і російські спецслужби знають, "хто вони такі".

"Ми, звичайно, подивилися, що це за люди, і знаємо, хто вони такі. Ми їх знайшли. Сподіваюся, що вони самі з'являться і самі про себе розкажуть. Це буде краще для всіх. Нічого там особливого і кримінального немає, запевняю вас", - сказав Путін під час зустрічі з лідером Китаю Сі Цзіньпінем у Владивостоці.

5 вересня британські правоохоронці оприлюднили дані про двох підозрюваних в отруєнні нервовопаралітичним речовиною "Новачок" Скрипалів. Поліцейські підозрюють росіян Олександра Петрова та Руслана Боширова. Підозрювані, ймовірно, переміщувалися під псевдонімами, а Петров і Боширов не є їхніми справжніми іменами. Правоохоронці Британії вже об'єднали інциденти в Солсбері і Еймсбері в одне розслідування. "Фонтанка" в цей же вечір знайшла нападників, зазначивши, що їхні паспорти справжні і відрізняються лише однією останньою цифрою. Згодом лідери США, Франції, Німеччини, Великої Британії і Канади опублікували спільну заяву, у якій вони засуджують застосування нервово-паралітичної речовини "Новачок" у британському Солсбері проти колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля. Дональд Трамп, Еммануель Макрон, Ангела Меркель, Тереза Мей і Джастін Трюдо погодилися з висновками британської поліції у тому, що підозрювані у замаху на Скрипаля є співробітниками Головного розвідувального управління Росії.

Прем'єр-міністр Британії Тереза Мей підкреслила, що підозрювані є співробітниками ГРУ Генштабу ЗС РФ, а саме замах напевно було схвалено вищим політичним керівництвом Росії.

Після оприлюднення нових доказів про причетність росіян до атаки в Солсбері Британія ініціювала екстреного засідання Ради Безпеки ООН.

Зазначимо, державний департамент США оголосив про введення з 22 серпня нових санкцій проти Росії у зв'язку з отруєнням Скрипалів у британському місті Солсбері. В ньому США поставили ультиматум Росії і можуть припинити дипломатичні відносини.

Нагадаємо, 5 березня в британському Солсбері з сильним отруєнням був госпіталізований російський шпигун-перебіжчик Сергій Скрипаль і його донька. Через деякий час були госпіталізовані кілька співробітників екстрених служб, які працювали на місці події.

За даними слідства, проти Скрипалів була використана нервовопаралітична речовина "Новачок" російського виробництва. У Британії вважають, що саме Росія причетна до отруєння Скрипалів. Уряд країни прийняв рішення вислати 23 російських дипломатів. Ще майже 30 країн підтримали Британію та в знак солідарності вислали російських дипломатів. На батьківщину повернулися понад 150 співробітників диппредставництв з різних куточків планети.

Детальніше про ситуацію навколо отруєння Сергія Скрипаля та дипломатичний скандал з висилкою російських шпигунів під дипприкриттям читайте в матеріалах Олександра Хари "Токсична Росія" і "Дипломатичний екзорцизм" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".