Путін запропонував Японії укласти мирний договір без попередніх умов

12 вересня 11:55

Країни знаходяться у формальному стані війни з 1945 року.

 

Президент Росії Володимир Путін запропонував прем'єр-міністру Японії Сіндзо Абе до кінця поточного року укласти мирний договір без попередніх умов, а потім вирішувати спірні питання". Країни знаходяться у формальному стані війни з часів Другої світової.

"Давайте укладемо мирний договір. Не зараз, але до кінця року без всяких попередніх умов... А потім на основі цього мирного договору, як друзі, продовжимо вирішувати всі спірні питання. Мені здається, що це полегшило б нам вирішення усіх проблем, з якими ми не можемо впоратися протягом 70-ти років", - сказав Путін прем'єру Абе.

У свою чергу прем'єр Японії заявив про те, що відсутність мирного договору між Японією і Росією "ненормальна ситуація", передає російське агентство "РИА Новости".

Після закінчення Другої світової війни між СРСР і Японією мирний договір так і не був підписаний. У 1956 році між країнами була підписана декларація про припинення стану війни, з якої СРСР погодився переглянути належність деяких островів Південних Курил.

Японія досі наполягає на поверненні південних островів Курильської гряди - Ітурупа, Кунашира, Шикотана і архіпелагу Хабомаї - Росія, як правонаступниця СРСР з цим не погоджується.