Путін заміняє свою участь у передвиборчій кампанії фільмами про себе - RFERL

14 лютого 19:46

Кремль пригадав про фільм Олівера Стоуна про російського президента.

 

Режим Володимира Путіна, звісно ж, називає те, що відбувається в його країні, "виборами", які завжди були політичним театром. Але якщо постежити за новинами в Росії впродовж останніх тижнів, то виявиться, що йдеться навіть більше про політине кіно.

Про це в своїй статті пише оглядач Radio Free Europe Radio Liberty Браян Вітмор. Спочатку Міністерство культури РФ заборонило "чорну" комедію шотландського режисера Армандо Іаннуччі "Смерть Сталіна", в якій висміювался боротьба за владу, інтриги і закулісні чвари після смерті диктотора СРСР в 1953 році.

Фільм про те, що буває, коли авторитарний лідер з культом особистості зникає з політичної сцени, змусив Кремль занервувати перед виборами, які можуть стати для Путіна останніми. Але стрічка Іаннуччі була не єдиним кіно в заголовках.

Два номінально опозиційні кандидати: Ксенія Собчак і Григорій Явлінський, - подали офіційну скаргу через те, що державний телеканал "Первый" повторно транслює фільм "Інтерв'ю з Путіним" Олівера Стоуна, документаліста, який, м'яко кажучи, у захваті від російського лідера.

Вітмор нагадує, що Путін скасував усі свої публічні виступи. Що б робила його виборча кампанія без фільмів про нього. Російський експерт Олег Кашин влучно зауважив: "Символ виборчої кампанії Володимира Путіна 2018 року стала повторна трансляція фільму Олівера Стоуна про Володимира Путіна".

Звісно ж, скаргу Собчак і Явлінського відхилять. Крім того, вона може змусити ще більше людей подивитися стрічку Стоуна.

"Тож ми, схоже, дивимося кіно про вибори і вибори про кіно водночас", - іронізує Вітмор.

Читайте також: Російські вибори нагадують голосування в НДР - FT

Нагадаємо, 18 грудня в Росії офіційно стартувала президентська кампанія. Вибори президента РФ відбудуться 18 березня 2018 року.

Про наміри брати участь у виборах президента повідомили 23 людини, у тому числі, діючий президент РФ Володимир Путін, телеведуча Ксенія Собчак, лідер ЛДПР Володимир Жириновський і опозиційний політик Олексій Навальний. "Комуністична партія" висунула кандидатуру директора підмосковного ЗАТ "Совхоз имени Ленина" Павла Грудініна.

Центральна виборча комісія РФ відмовилася зареєструвати Олексія Навального в якості кандидата в президенти.

Детальніше про вибори без вибору в Росії читайте у статті Івана Валюшка "Все буде Путін" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".