Путін визнав присутність у Донбасі людей, які "вирішують питання"

17 грудня 12:32

В Донбасі немає регулярних російських військ, але є люди, які вирішують військові питання, заявив російський президент.

 

Президент Росії Володимир Путін, відповідаючи на питання українського журналіста з приводу можливості обміняти російських ГРУшників на полонених українців, що потрібно звільняти людей, "які утримуються, з одного боку, так і з іншого".

Путін знову заявив про відсутність регулярних військ країни на сході України.

"Ми ніколи не говорили, що там немає людей, які займаються там вирішенням певних питань у військовій сфері, але це не означає, що там присутні регулярні російські війська, відчуйте різницю", - сказав Путін в ході щорічної прес-конференції в четвер.

Він також заявив про готовність Москви впливати на "ДНР" і "ЛНР" для неухильного виконання мінських угод щодо врегулювання ситуації на сході України.

Також, за словами Путіна, потрібно звільняти людей, "які утримуються, з одного боку, так і з іншого".

"Обмін повинен бути рівноцінним. Ми з колегами маємо це все обговорити. Не секрет, що українська влада вважає тих, кого затримують на Донбасі, які підлягають обміну. А затриманих у Києві і сидять в тюрмах виводять за дужки. Як говорить Порошенко, треба міняти всіх на всіх", - заявив президент РФ.

Українська льотчика Надія Савченко була викрадена у зоні бойових дій в Луганській області на початку липня 2014 року і вивезена на територію РФ, де вона звинувачується у вбивстві двох російських журналістів у Донбасі, незважаючи на негативну реакцію міжнародної громадськості, де відзначають політичне підґрунтя справи. Видання The Wall Street Journal писало, що Савченко потрібна Росії для дипломатичних торгів", а показовий суд над нею, навіть за мірками путінської Росії, – це дуже висока планка цинізму.

Українського режисера Сенцова і активіста Кольченко затримали співробітники ФСБ в Криму навесні 2014 року. Їх етапували в Росію, де судили за сфабрикованим звинуваченням в організації терактів і підпалів офісів партій на півострові. Обидва провину не визнали.

Раніше прес-секретар екс-президента України Леоніда Кучми Дарка Олефір повідомила, що українська сторона на переговорах тристоронньої контактної групи в Мінську наполягає на обмін полоненими до нового року.

17 листопада народний депутат України від "Блоку Петра Порошенко", уповноважений президента з мирного врегулювання конфлікту в Донбасі Ірина Геращенко повідомила, що бойовики хочуть виторгувати амністію в обмін на звільнення заручників.

15 листопада Геращенко заявила, що в полоні у бойовиків перебувають 142 заручника. У той же день відбувся обмін полоненими. Процедура обміну за формулою "два на два" була проведена нейтральній території в Донбасі − обмін відбувався між блокпостами в Мар'їнці та Олександрівці.