Путін відправив росіян на експрес-карантин

25 березня 17:47

Референдум щодо внесення в Конституцію змін і обнулення президентських термінів перенесли.

 

Президент Росії Володимир Путін оголосив про запровадження в країні тижневого карантину і перенесення референдуму щодо внесення поправок у Конституцію РФ у зв'язку з поширенням коронавірусу Covid-19.

Із такою заявою Путін виступив під час звернення до нації 25 березня, пише "РБК".

"Зараз вкрай важливо відвернути загрозу швидкого поширення хвороби. Тому оголошую наступний тиждень неробочим зі збереженням заробітної плати. Тобто вихідні дні триватимуть із суботи, 28 березня, до неділі, 5 квітня", - заявив він.

Обмеження не торкнеться об'єктів структури життєзабезпечення (лікарень, банків, магазинів і аптек, транспорту) і органів влади всіх рівнів.

Російське законодавство дозволяє переносити вихідні на інші дні тижня постановою уряду або федеральним законом, але вона має бути опублікована заздалегідь. Не пізніше, ніж за місяць до настання календарного року або за два місяці – до календарної дати встановлюваного вихідного дня.

Як саме оформлюватиметься рішення про оголошення вихідними робочих днів з 30 березня по 3 квітня, Путін не сказав. Він також не уточнив нову дату всеросійського референдуму 22 квітня, обмежившись заявою про його перенесення.

Замість цього він закликав росіян "проявити дисципліну і відповідальність і побути вдома", пригрозивши незгодним "майбутнім, що вже відбувається в деяких європейських країнах".

За офіційними даними, у Росії на коронавірус Covid-19 захворіли 658 людей, одна особа померла, ще 29 одужали. Однак точна інформація в РФ замовчується, а дані про нові випадки зараження не передаються до Університету Джонса Хопкінса.

Президент Росії навмисно виїздить "в люди", збирає натовп і потискує руки, а не "соціально дистанціюється". Багато хто підозрював, що стриманість Путіна щодо коронавірусу безпосередньо пов'язана з голосуванням за поправки до Конституції щодо обнулення його попередніх президентських термінів, які відкривають шлях до переобрання.

16 березня Конституційний суд РФ визнав поправки конституційними. Загальноросійське голосування щодо них мало відбутися 22 квітня. Голосувати поправки планувалося пакетом, а не кожну окремо.

Попередні дані опитування "Левада-центру" свідчать, що в голосуванні щодо поправок у Конституції Росії взяли б участь 64% росіян у разі проведення голосування в неділю, і 72% підтримали б поправки, які запропонував президент РФ Володимир Путін.

Про те, як рухається Конституційна реформа в Росії, читайте в статті Олексія Їжака "Непередбачувана російська конституція" для ZN.UA.