Путін відповів нобелівським лауреатам, які заступилися за активістів "Грінпіс": Ви звернулися не за адресою

17 жовтня 17:17

Президент Росії дуже поважає нобелівських лауреатів, але у вирішенні ситуації, що склалася навколо екіпажу судна "Грінпіс" "Арктик Санрайз", відмовився брати участь.

 

Прес-секретар російського президента Володимира Путіна Дмитро Пєсков відповів лауреатам Нобелівської премії миру, що закликали Путіна посприяти у звільненні активістів Greenpeace, що вони звернулися не за адресою.

"Президент із величезною повагою ставиться до нобелівських лауреатів і завжди з великою увагою ставиться до їхньої думки. В даному випадку мова йде про ситуацію, коли президент не є вірним адресатом", - цитує ВВС Дмитра Пєскова.

Нагадаємо, одинадцять лауреатів Нобелівської премії миру, включаючи архієпископа з ПАР Десмонда Туту, написали колективний лист російському президентові Володимиру Путіну у зв'язку ситуацією, що склалася навколо екіпажу судна "Грінпіс" "Арктик Санрайз".

Лауреати закликали Володимира Путіна зробити все, що йому під сиду, щоб слідство відмовилося від звинувачень у піратстві стосовно затриманих на борту судна 30 осіб, а будь-які інші звинувачення відповідали міжнародним і російським законам.

Підписанти листа також висловили свою стурбованість планами з видобутку нафти в Арктиці, які можуть мати катастрофічні наслідки у разі розливу нафти.

Під листом підписалися Мейрід Магуайр, лауреат Нобелівської премії миру 1976 року з Північної Ірландії, Бетті Вільямс (1976, Північна Ірландія), Адольфо Перес Есківель (1980, Аргентина), Архієпископ Десмонд Туту (1984, Південна Африка), Оскар Аріас Санчес (1987, Коста-Ріка), Рігоберту Менчу Тум (1992, Гватемала), Жозе Рамуш-Орта (1996, Східний Тимор), Джоді Вільямс (1997, США), Ширін Ебаді (2003, Іран), Тавакуль Карман (2011, Ємен), Лейма Гбові (2011, Ліберія).

Нагадаємо, 19 вересня міжнародна група екологів-активістів "Грінпіс" спробували провести акцію протесту проти видобутку нафти на Арктичному шельфі - на нафтовій платформі "Приразломная" у Печорському морі. Пізніше їхній корабель Arctic Sunrise було взято штурмом російськими прикордонниками, які прийняли рішення конвоювати його до Мурманська. 24 вересня судно Arctic Sunrise було відбуксовано в акваторію Кольського затоки.

Активістам "Грінпіс" пред'явлено офіційні звинувачення у піратстві- спробі захоплення нафтовидобувної платформи. Одного з членів команди судна Greenpeace Arctic Sunrise - громадянина України Руслана Якушева - помістили під варту до 24 листопада. !zn

Читайте також:

Нобелівські лауреати написали листа Путіну у зв'язку з ситуацією навколо екіпажу судна "Грінпіс"

П'яти активістам Greenpeace загрожує до 15 років в'язниці за спробу проникнути на платформу "Газпрому"

Російський суд заарештував всіх членів екіпажу Arctic Sunrisе