Путін робить Трампу "ведмежу послугу", якщо дійсно втручається у вибори в США - NYT

27 липня 13:04

Видання пише, що у американських виборців є серйозні причини сумніватися в кандидаті, який настільки любить ворога.

 

Дивним аспектом виборчої кампанії в США у 2016 році стала неймовірна спорідненість Дональда Трампа з Володимиром Путіним - президентом Росії, який все більше скочується до авторитаризму.

Про це в редакційній статті пише New York Times, нагадуючи, що Путін і Трамп неодноразово позитивно відгукувалися один про одного, демонструють схожі схильності до поведінки "сильної руки", а також поділяють цілу низку поглядів, зокрема на НАТО.

Видання ставить запитання, чи все це дійсно підштовхнуло російського президента втрутитися у виборчу кампанію в США, щоб допомогти кандидату-республіканцю перемогти свого опонента Гіларі Клінтон?

Хоч як дивно це не звучить, однак існує така вірогідність з огляду на публікацію 20 тисяч листів, викрадених хакерами з комп'ютерної мережі Демократичного національного комітету. Їхня публікація вже призвела до відставки одного з високопосадовців-демократів. І партія чекає нових скандалів.

Тим часом, американська розвідка переконана, що за злочинним зламом комп'ютерної системи стоїть Росія. Немає нічого нового в тому, що російскі хакери влаштували атаку на США, тому що розвідки обох країн постійно так роблять, намагаючись приховано вплинути на внутрішню політику країни,

"Що тут дійсно нове, то це те, що уряд публікує крадену хакерами інформацію з комп'ютерів американської політичної партії, щоб вплинути на вибори", - йдеться в статті.

Трамп відкидає припущення, що Росія намагається допомогти йому перемогти на виборах. Але всі його попередні слова про ПУтіна породжують підозри, що Москва дійсно може намагатися підтримати його на виборах. В той час, коли весь західний світ тисне на ПУтіна санкціями через розв'язання війни проти України, Трамп публічно висловлював симпатію до нього і навіть називав "сильнішим лідером", ніж американський президент Барак Обама.

А відсутність у Трампа бажання захищати союзників по НАТО і його обіцянки відступити у світовій політиці дають Путіну шанс втілити свою мрію про знищення західного альянсу і відновлення Росії в роль суперсили.

Попри те, що Трамп як бізнесмен ніколи не опирався на активи у Росії, він витратив 30 років на улещування російських політиків. Голова його виборчого штабу Пол Манафорт співпрацював з російськими і українськими олігархами, а також був політичним стратегом екс-президента України Віктора Януковича, який врешті втік в Росію.

"Якщо буде доведено, що Путін влаштував хакерську атаку на Демократичний національний комітет, це може мати зворотний ефект.Але навіть незалежно від того, чи допомагає Путін Трампу, чи ні, виборці будуть мати рацію, якщо засумніваються у кандидаті, який настільки прихильний до такого небепзечного ворога", - йдеться в статті.

Раніше видання Los Angeles Times писало, що спецслужби Росії допомагають Трампу, і це загроза для США. У американського мільярдера є дуже давні і міцні зв'язки з Росією. Він отримував фінансування від російських інвесторів на свої бізнес-авантюри, коли після цілої низки банкрутств америкасьнкі банки відмовилися вкладати в нього гроші.

Нагадаємо, республіканець Дональд Трамп і кандидат від Демократичної партії Хілларі Клінтон в даний час мають приблизно рівні шанси перемогти на президентських виборах в США, які відбудуться 8 листопада. Їх підтримують 40% американців. Причому рейтинг Трампа виріс після нападу на гей-клуб в Орландо.