Путін прагне зруйнувати західні союзи з допомогою правих - WP

30 липня 13:00

Путінська Росія створює новий інтернаціонал на основі націоналізму, критики сучасності і презирства до ліберальної демократії.

 

Зв'язки між Володимиром Путіним, президентом Трампом і частинами як Республіканської партії, так і американського консервативного руху здаються дивними. Як це можливо, враховуючи КДБ біографію президента Росії та історію "холодної війни", в ході якої антипатія до Радянського Союзу об'єднувала правих?

Колумніст І. Джей Діонн-молодший пише для The Washington Post, що немає нічого нелогічного в ідеологічній змові, яка потрясла політичну систему в США. Якщо Радянський Союз був стрижнем Комуністичного Інтернаціоналу, путінська Росія створює новий інтернаціонал на основі націоналізму, критики сучасності і презирства до ліберальної демократії. Його головна місія полягає в руйнуванні західного альянсу та Європейського союзу, що в свою чергу, підриває загальну прихильність демократичним цінностям.

Путін, насамперед опортуніст, тому він з радістю підтримує лівих, коли йому це вигідно. Але домінуючий поштовх путінізму спрямований на крайніх правих, тому що націоналізм, вкорінений у російському традиціоналізмі, захоплює владу.

І праві в ЄС та США відреагували. Задовго до того, як зусилля Росії з обрання Трампа стали головним суспільним питанням, Путін заохочував американське збройне лобі, християнських консерваторів і республіканських політиків.

У статті в журналі Time у березні 2017 року Алекс Альтман і Елізабет Діас розповіли про "нові союзи Росії з провідними американськими євангелістами, законодавцями і сильними зацікавленими групами, такими як NRA (Національна стрілецька асоціація – ред.)".

Вони зазначили, що євангельські християни знайшли спільну мову з Путіним, противником прав ЛГБТІ, на основі "націоналістичного і ультраконсервативного поштовху Москви РПЦ", щоб зробити пострадянську країну оплотом християнства на тлі зростаючої секуляризації Заходу".

Альтман і Діас підкреслили роль росіянки Марії Бутиної, яка минулого тижня постала перед судом за звинуваченнями у змові в якості іноземного агента.

Бутина була ключовим гравцем у формуванні зв'язків Кремля з Національною стрілецької асоціацією. У 2015 році багато хто з її лідерів вирушили до Росії для участі у щорічній конференції з прав людини. Така конференція абсурдна, враховуючи автократичний характер Росії.

Президенту Росії не довелося вигадувати нових європейських правих. Вони самі розвивалися, хоча він був готовий допомагати. Написавши в New Statesman, британському лівоцентристському журналі, Джон Ллойд описав формування того, що він назвав "Неліберальний інтернаціонал", який прагне обмежити імміграцію і послабити або знищити ЄС.

Ллойд зосередився на Себастьяні Курці, федеральному канцлері Автрії; Віктора Орбані, прем'єрі Угорщини; і Маттео Сальвіні, міністрі внутрішніх справ Італії, чия партія тепер перебуває в коаліційному уряді.

Важливо визнати, що тут відбувається щось більше, ніж просто узагальнена спроба зірвати американську та європейську політику. Путін просувається в дуже специфічному напрямі, який має бути вивченим філософами.

Поглиблення зв'язків між російським урядом і правими має зробити паузу для всіх консерваторів, які віддані демократії. Готовність традиціоналістів і фанатиків зброї розвивати відносини з російським диктатором говорить про глибоке відчуження багатьох правих від основних західних цінностей, тих цінностей, які звеличують більшість консерваторів.

Це повинно турбувати членів Республіканської партії. Брайан Бітлер писав, що "багато в чому Москва розуміла республіканців краще, ніж республіканці розуміють самих себе". Путін побачив, що він і частина правих ненавидять лібералізм.

І республіканці повинні мати на увазі, що зрив розслідування спецпрокурора Мюллера, і служить інтересам Путіна, а не лише Трампа.

Прогресистів і поміркованих людей не слід лякати, у тому числі прихильників Трампа, які стверджують, що втручання Путіна у вибори в США є спробою відродити Холодну війну. Ні, опозиція Путіну принципова, раціональна і необхідна, тому що він веде кампанію проти демократії і намагається підірвати плюралізм і толерантність, від яких вона залежить.

Дивно, що самопроголошені противники глобалізації, які заявляють про те, що їхня країна "спочатку", насправді висувають свою ідеологію, прагнучи до глобалізації вкрай правих ідей. Друзі демократії всюди повинні бути разом і чинити опір цьому.