Путін пообіцяв вплинути на бойовиків і назвав умови для домовленостей по Україні

10 травня 17:42

Путін і Меркель не зможуть домовитися по Україні, якщо Захід і Москва будуть по різному оцінювати події в Україні та Ємені, вважає російський президент.

 

Москва зробить все можливе для впливу на керівництво самопроголошених "Донецької народної республіки" та "Луганської народної республіки" для нормалізації процесу мирного врегулювання ситуації на сході України.

Про це президент РФ Володимир Путін заявив на прес-конференції за підсумками переговорів з канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

"Будемо надавати весь наявний у нас вплив на керівництво Донецька і Луганська з тим, щоб цей процес йшов потрібними темпами і з потрібною якістю. Ми з пані Меркель домовилися і далі щільно займатися кризовою ситуацією на Україні, в тому числі в рамках "нормандського формату", - сказав Путін.

Він також закликав владу України припинити "економічну блокаду" Донбасу. За його словами, для того щоб забезпечити довгострокове врегулювання" в Україні, необхідний "прямий діалог між Києвом, між Донецьком і Луганськом".

Путін також зазначив, що претензії з приводу дотримання мінських домовленостей є в обох сторін конфлікту в Україні, і для контролю за їх виконанням необхідно використовувати інструменти ОБСЄ.

Між тим, на спільному брифінгу перед переговорами російський президент натякнув Меркель, що вони можуть і не домовиться з приводу України. Для цього він провів аналогію між Україною і Єменом.

"У нас повинні бути якісь загальні критерії оцінки і реакції на події, що відбуваються в світі. Ось дивіться, в Ємені що сталося, і що ми спостерігаємо? Там стався переворот, президент відмовився від влади, тепер його силою зброї інші країни хочуть повернути назад. І всі називають це переворотом. Після того, як стався переворот в Україні, яких тільки слів ми не почули в бік колишнього президента Януковича", - сказав Путін.

При цих словах Меркель мала здивований і розгублений вигляд.

"Якщо ми так по-різному будемо підходити до однакових явищ, то ми ніколи ні про що не домовимося", - зазначив Путін.

Читайте також: Меркель в ході візиту до Москви запланувала зустріч з російською опозицією

Сьогодні, 10 травня, Меркель прибула до Москви для участі в урочистостях на честь ювілею Перемоги і проведення переговорів з Путіним.

На прес-конференції за підсумками переговорів з Путіним 10 травня, Меркель також зазначила, що підтримує відновлення територіального суверенітету України і перерахувала пункти мінських домовленостей, які не виконуються.