Путін не знає, як витягти Росію з кризи і буде "гриміти зброєю" – Bloomberg View

04 грудня 19:14

Навіть якщо російський президент допустить в уряд професійних лібералів, вони не зможуть врятувати економіку і вдовольнити апетити військових.

 

Вчорашній виступ Володимира Путіна перед Федеральними зборами свідчить про те, що після двох років воєн він зрозумів необхідність звернути увагу на внутрішню економічну ситуацію.

"Але воно також показало, що Путін поки поняття не має, що треба зробити, щоб витягти Росію з економічних проблем", - пише на сторінках Bloomberg View оглядач Леонід Бершидський.

Він звертає увагу на те, що російський президент цього року багато говорив про внутрішні проблеми Росії. І екс-міністр фінансів Олексій Кудрін вирішив, що це хороший знак. Він написав на своїй сторінці у одній із соціальних мереж, що в посланні Путін підкреслив "важливість свободи бізнесу і визнав засилля силовиків". Але, на думку оглядача, це надто оптимістичний погляд.

"Путін не сказав нічого про конкретні заходи, які він планує втілити стосовно захисту приватного бізнесу в своїй країні. Він проігнорував опубліковані днями докази того, що Генпрокуратура і Слідчий комітет корумповані на всіх рівнях", - йдеться в статті.

Зараз, коли Росія веде одночасно війну в Україні і Сирії, Кремль навряд чи атакувати силовиків. Президент знає, що відбувається у його відомствах і як від цього страждає бізнес. Але він не може або навіть не хоче нічого змінювати в цій системі, яка перерозподіляє ресурси в країні на користь наближених до нього посадовців.

На думку Бершидського, оптимізм Кудріна безпідставний. Навіть якщо лібералів знову покличуть в уряд, вони не зможуть витягти економіку Росії через систему, яка надто сильно прогнила. Тому, на думку оглядача, від Путіна варто чекати нового спалаху насилля.

"Демонстрація сили скоро відновиться. Гриміти зброєю – це все, що може Путін, щоб не втратити підтримку росіян на тлі слабкої економіки і корумпованої держави", - йдеться в статті.

Видання The Guardian також писало, що промова Путіна вказує на те, що його справи нікудишні. Росія не досягла значних успіхів ані у війні проти України, ані в Сирії.

Коментуючи промову російського президента оглядач Radio Free Europe Браян Вітмор зауважив, що Путін програв війну проти України і не хоче про це говорити. Він нічого не говорив про "необхідність захищати російськомовних людей" в Україні. Путін навіть жодного разу не згадав про війну в Донбасі. Щоправда, побіжно сказав кілька слів про Крим.

В цей же час, більшість росіян бачать Путіна президентом Росії після 2018 року. Також в тому, що "народу постійно потрібна "сильна рука", упевнені 32% опитаних. Кожен п'ятий (21%) росіянин, навпаки, вважає, що "ні в якому разі не можна допускати, щоб вся влада була віддана в руки однієї людини".

Раніше видання Rzeczpospolia писало, що Путіну набридло чекати краху України. Різке падіння цін на нафту і санкції Євросоюзу змушують російську економіку скорочуватися найшвидшими темпами до рівня, який в Росії був 15 років тому, коли Путін лишень став президентом. Росіяни починають пригадувати часи президентства Бориса Єльцина, коли інфляція постійно зростала, курс рубля падав, а західні продукти були недоступні для більшості.