Путін не підтримав пропозицію Держдуми РФ про запровадження санкцій проти Грузії

09 липня 16:36

Держдума сьогодні рекомендувала прийняти спеціальні обмежувальні заходи проти Грузії. Російські депутати запропонували уряду заборонити поставки вина і газованої води з Грузії, а також грошові перекази з РФ.

 

Президент Росії Володимир Путін не підтримав пропозицію депутатів Держдуми запровадити "у зв'язку з антиросійськими провокаціями" санкції проти Грузії. За словами президента країни-агресора, він "не став би цього робити саме з поваги до грузинського народу". У серпні 2008 року Росія окупувала 20% території Грузії.

"Заради відновлення повноцінних відносин між Росією і Грузією я б не став робити нічого, щоб їх ускладнювало", - сказав він.

Путін також не підтримав ініціативу російських депутатів щодо притягнення до кримінальної відповідальності журналіста Георгія Габунію, який обматюкав його в ефірі.

"Багато честі проти таких порушувати кримінальні справи, нехай мовить далі", - сказав Путін.

З 8 липня за розпорядженням Путіна заборонені прямі регулярні рейси між Росією і Грузією. Приводом для цього стали акції протесту, які почалися в Грузії наприкінці червня.

Протести тривають вже 20 днів. Вони почалися після засідання Міжпарламентської асамблеї православ'я в будівлі грузинського парламенту. Депутат Держдуми РФ Сергій Гаврилов зайняв крісло спікера і почав виступ російською мовою. Член КПРФ Гаврилов публічно підтримує "уряди" Абхазії і Південної Осетії – окупованих Росією територій Грузії.

Опозиційні депутати заблокували проведення засідання, а біля будівлі парламенту стали збиратися обурені громадяни.

Під час зіткнень поліція застосувала спецзасоби: гумові кулі, сльозогінний газ і водомети. Протестувальники кидали в поліцейських пляшки і відбирали щити. До ранку поліція закінчила розгін акції протесту. Постраждали не менше 240 людей.

Однак увечері біля будівлі парламенту знову зібралися люди на мирну безстрокову акцію протесту.