Путін готує ґрунт для нової рокіровки з прем'єрством – Bloomberg

12 липня 16:53

Збереження сильного впливу на парламент розширило б можливості Путіна для маневру. Це може потенційно дозволити 66-річному російському президенту знову змінити роль. Держдума може зіграти важливу роль в прийнятті рішень про продовження правління Путіна.

 

Поки громадська підтримка президента Росії Володимира Путіна падає, Кремль розглядає питання про зміну виборчих правил у спробі закріпити свій контроль над парламентом перед прийняттям потенційно життєво важливих рішень, які можуть продовжити його правління, пише в п'ятницю агентство Bloomberg.

Автори відзначають, що Путіну загрожує кінець того, що у відповідності з конституцією має стати його останнім президентським терміном в 2024 році. Хоча він і не дав публічного натяку на свої наміри, помічники і радники працюють над тим, щоб дозволити йому продовжити своє правління, яке вже є найдовшим з часів радянського диктатора Йосипа Сталіна, сказали джерела агентства, причетні до цих зусиль Кремля. Збереження більшості у парламенті від правлячої партії "Єдина Росія", необхідного для внесення змін до конституції, може бути необхідним для цього.

Але за менш ніж 18 місяців до парламентських виборів популярність "Єдиної Росії" знизилася разом з популярністю Путіна після п'яти років падіння доходів громадян. На тлі найнижчого рейтингу за останні 13 років кандидати від партії програли кілька недавніх регіональних виборів, незважаючи на монопольний контроль Кремля над системою.

"Сьогодні всі дії та ініціативи "Єдиної Росії" мають тільки один результат - підвищення протестних настроїв в країні", - написала на цьому тижні російська газета "Московський комсомолець". "У регіонах люди уникають цього, як чуми".

Прокремлівська газета назвала "Єдину Росію" "токсичною" і закликала розпустити партію.

Кремль зараз розглядає питання про скорочення частки місць, обраних за партійними списками в нижній палаті парламенту - Державній Думі, що складається з 450 членів, до 25% з половини згідно з чинним законодавством, розповіли два джерела агентства. Решта будуть обиратися до місцевих округах, де багато прокремлівські кандидатів номінально незалежні, щоб уникнути тавра членства в "Єдиної Росії".

Зміни набудуть чинності на наступних парламентських виборах у 2021 році, що дасть Путіну повний контроль над новим законодавчим органом за три роки до кінця його повноважень, сказало одне з джерел. Кремль кілька разів змінював пропорції, щоб задовольнити свої виборчі потреби, і ці зміни не вимагають внесення поправок у конституцію. Влада жорстко контролює, хто може брати участь у місцевих виборах, і зазвичай блокує кандидатів від опозиції.

Змішана система голосування в 2016 році дозволила "Єдиній Росії" отримати більшість у три чверті, отримавши лише 54% голосів, тому що прокремлівські кандидати успішно виступили в якості незалежних кандидатів до місцевих округах. Але підтримка партії з тих пір скоротилася до третини, оскільки громадська думка обернулося проти влади на тлі зниження рівня життя. Шість підтримуваних Кремлем кандидатів у губернатори на вересневих виборах втратили свою партійну приналежність, щоб висуватися як номінально незалежні після того, як суперники "Єдиної Росії" програли в минулому році.

При нинішній системі голосування "Єдина Росія" в кращому випадку отримає просту більшість в Думі в 2021 році, заявив Володимир Жириновський, лідер націоналістичної Ліберально-демократичної партії - однієї з трьох інших партій в Думі. "Бал "Єдиної Росії" по країні навряд чи може перевищити 20-30% - це наш прогноз".

Хоча комуністи та ЛДПР Жириновського рідко оскаржують кремлівські ініціативи на регіональному рівні вони представляють зростаючу загрозу, а в Думі вони можуть змусити владу піти на поступки небажані.

Збереження сильного впливу на парламент розширило б можливості Путіна для маневру. Це може потенційно дозволити 66-річному російському президенту помінятися ролями, зберігши кермо правління в якості глави правлячої партії і прем'єрміністра з розширеною конституційною владою за рахунок президентства, заявили дві людини, близькі до Кремля, і одна з них є депутатом від правлячої партії.

Але не ясно, чи підтримає Путін такий перехід, оскільки передача влади парламенту піде проти президентської системи, яка, як вважається, влаштовує Росію, заявив Олексій Мухін, голова московського Центру політичної інформації.

Зусилля, спрямовані на те, щоб переконати лідера сусідньої Білорусі в потенційне злиття з Росією, що дозволило б Путіну стати главою об'єднаної держави, зазнали невдачі. І зроблений раніше в цьому році президентом Казахстану Нурсултаном Назарбаєвим крок у відставку, зберігаючи при цьому відповідальність за зовнішню політику і роль у сфері безпеки, не розглядається багатьма як реалістична модель в Росії, оскільки теоретично новий президент все ще може кинути виклик Путіну.

За словами кремлівського політичного консультанта Сергія Маркова, в зв'язку з тим, що Путін неодноразово виключав можливість скасування строків повноважень, обговорення можливих сценаріїв на 2024 рік зайшло в глухий кут. "У будь-якому випадку, що б він не вирішив зрештою, Путіну знадобиться сильна підтримка з боку парламенту", - сказав він.