Путін готовий пожертвувати доходами Росії в обмін на політичний вплив на Іран – Bloomberg

15 квiтня 17:05

Скасування санкцій проти Ірану може обвалити ціни на нафту, що коштуватиме російській стороні 27 мільярдів доларів.

 

У Криму і на Сході України президент Володимир Путін показав, що готовий пожертвувати російською економікою заради посилення свого політичного впливу на інші країни. Так само він поводиться і в питанні Ірану.

Про це на сторінках Bloomberg пишуть Генрі Майєр і Стівен Бірман, які зауважують, що зняття санкцій проти Ірану коштуватимуть Росії близько 27 мільярдів доларів, згідно з підрахунками Центробанку РФ. Оскільки так Тегеран зможе повернутися на енергетичні ринки і, знову ж таки, обвалити ціну на нафту. А це викличе втрати для Росії.

Однак експерт Московського центру Карнегі Микола Кожанов вважає, що Кремль не цікавить економічний добробут Росії. Путіна значно більше хвилює політичний вплив і стратегічні вигоди, обумовлені ним. На думку Кожанова, російський президент намагається "забезпечити собі частку" на іранському ринку.

Експерт Macro Advisory Кріс Віфер теж вважає, що повернення іранської нафти на ринок не вигідні Росії. Але Москва підтримує скасування санкцій, які дозволять Тегерану знову торгувати нафтою.

"Для Росії вигідніше, щоб Іран став нормальною країною, з якою можна мати справу і звичайні ділові відносини. Конкуренція, звісно зростає, але Росія матиме привілеї у відносинах з Іраном, оскільки на населення США ще довго будуть ненависними", - пояснив голова московської Ради з зовнішньої політики і оборони Федір Лук'янов.

В цей же час, керівник відділу з вивчення Ближнього Сходу і Північної Африки організації IHS Country Risk Фірас Абі Алі вважає, що Іран і Росія однаково бояться сунітських екстремістів. Тому сторони можуть налагодити торгівлю зброєю. А скасування санкцій лише дозволять росіянам продавати її більше.

Нещодавно Путін розлютив Ізраїль рішенням продати Ірану ракети С-300. В Єрусалимі побоюються, що Тегеран лише використає скасування санкцій для переозброєння. Хоча Іран вважає законним скасування ембарго на постачання комплексів С-300.

"Я думаю, що це правильне рішення Росії, з якою у нас хороші стосунки. Цей контракт повністю законний і не завадить ядерним переговорам", - сказав він.