Путін 20 років дестабілізує світ – Deutsche Welle

09 серпня 15:58

Разом з диктаторами з Китаю та Ірану він сьогодні робить світ менш безпечним. Для всіх. Включаючи росіян.

 

Рівно 20 років тому, 9 серпня 1999 року, Володимир Путін вперше став прем'єрміністром Росії. Сьогодні думки про нього дуже сильно відрізняються як у Росії, тож і за кордоном. Спочатку він був "анти-єльцинським" - набагато молодший за першого президента Росії, сповненим енергії, надійно тримався на ногах під час публічних виступів і не пив горілку, пише в Міодраг Соріч в колонці для Deutsche Welle.

Двадцять років тому новий голова уряду і новий президент Володимир Путін дав своїм глибоко незахищеним співвітчизникам нове почуття впевненості в собі.

З провальными демократичними реформами, війною в Чечні і економікою в руїнах 1990-ті роки стали бурхливим часом для Росії. Твитнуть Поделиться

Автор зазначає, що удача була на боці Путіна. Зростання цін на сировинні товари заробило для Росії мільярди. Він інвестував в економіку, погасив іноземні борги і зайнявся бідністю. Залізним кулаком він закінчив чеченську війну і зробив так, що голос Москви знову почули на світовій арені.

Тонке відчуття для російських прагнень

Путін як і раніше покладається на цю репутацію і сьогодні, продовжує автор, коли розгортає Росію. У нього гостре відчуття прагнення багатьох росіян до стабільності та імперської сили. В даний час він являє себе як досвідчений капітан, що впевнено веде Росію крізь нинішні шторми, завжди ігнорує зустрічний вітер з Заходу. Він дає обіцянки, які його співвітчизники хочуть почути: більше грошей завдяки більш високій заробітній платі і зростанню соціальних витрат. Навіть якщо він не виконає свої обіцянки, багато літнх росіян не помічають цього, тому що не бачать альтернативи.

Проте все більше молодих людей думають інакше. Вони живуть у швидко мінливому світі.

Підлітки навряд чи ідентифікують себе з Путіним, який каже, що він до сих пір не використовує смартфон. Твитнуть Поделиться

Літні росіяни, які цінують стабільність, розглядаються молодшими поколіннями як ті, що чіпляються за владу. Це покоління, яке, як і Путін, говорить про користь зміни клімату, і не пропонує перспектив для молоді.

Багато студентів зневажають корумпованих політиків, державних прокурорів і суддів, а також ненаситних олігархів. У містах молоде покоління вимагає прозорості від уряду або "гласності", як її раніше називали. Однак "перебудова" - трансформація часів епохи Горбачова, - поки не відбудеться. Так званих "силовиків" - старих лідерів чоловічої статі з апарату безпеки - не можна просто відсунути убік. У всякому разі, не мирними демонстраціями.

Таким чином, путінська система продовжує функціонувати.

Вибори сфальсифіковані, преса піддається цензурі, а незгодні переслідуються. Твитнуть Поделиться

Тим часом російське суспільство стає все більш розколотим.

Президент, який поляризує

Чим довше Путін перебуває при владі, тим більш різною стає думка про нього. Мільйони росіян будуть захоплюватися ним як президентом, який розширив вплив своєї країни в Україні, Грузії та інших країнах. Реакційні політики в усьому світі, в тому числі в Німеччині, бачать у ньому зразок для наслідування, який показує, як можна відновити "національну велич": залізним кулаком і насильством.

З іншого боку, ліберальні демократи всередині країни і за кордоном прямо відкидають кремлівського лідера.

Вони чекають життя після Путіна. Твитнуть Поделиться

Але це може зайняти деякий час. Двадцять років у владі недостатньо для підведення підсумків: четвертий термін повноважень Путіна на посаді президента триває до 2024 року. Досі він залишив відкритим питання про те, чи має він намір правити після терміну.

Путін, якого ми бачимо сьогодні, - це не той політик, якого ми бачили 20 років тому. Раніше він рекламував себе як партнер Заходу. Тепер він бореться з світовим порядком на чолі з США. Разом з авторитарними правителями в Китаї та Ірані він робить світ менш безпечним. Для всіх, включаючи росіян, підкреслює автор.