Пучдемон заснував новий рух для боротьби за незалежність Каталонії

17 липня 06:26

До осені новий рух має перетворитися на партію, яка об'єднає всіх прихильників відділення Каталонії від Іспанії.

 

Колишній голова регіонального уряду Каталонії Карлес Пучдемон і нинішній прем'єр автономії Кім Торра оголосили про створення нового руху для боротьби за незалежність Каталонії, який повинен об'єднати всіх борців за цю незалежність. Це сталося на спеціальному заході в Барселоні у понеділок, 16 липня, передає Deutsche Welle.

Новий рух отримаі назву "Національний заклик до республіки". Пучдемон, що знаходиться під підпискою про невиїзд у Німеччині, підключився до заходу за допомогою відеозв'язку.

"Ми сильніше, коли можемо діяти всі разом і будемо за одне", - підкреслив політик.

Зараз в Каталонії існує як мінімум три партії, що виступають за незалежність від Мадрида. Скоро до них додасться ще одна - як заявив Пучдемон, восени з нового руху повинна утворитися політична партія, яка об'єднає всіх прихильників відділення Каталонії від Іспанії і буде прагнути до створення "незалежної держави у формі республіки".

Нагадаємо, парламент Каталонії 14 травня обрав Кіма Торру новим головою регіонального уряду. Кім Торра зайняв місце Карлеса Пучдемона, який відмовився від висунення на цей пост у березні. Пучдемон знаходиться у Німеччині під підпискою про невиїзд.

24 березня Верховний суд Іспанії розпочав кримінальне провадження проти Пучдемона і ще 12 політиків. Також суд видав ордер на арешт шістьох сепаратистів, серед яких і екс-голова парламенту Каталонії. 25 березня Пучдемон був затриманий у Німеччині, коли повертався до Бельгії.

У жовтні 2017 року політик проголосив незалежність Каталонії від Іспанії, а потім втік до Бельгії, рятуючись від переслідування з боку іспанської юстиції.

Детальніше про ситуацію в Каталонії і шанси регіону на незалежність від Іспанії читайте у матеріалі Юлії Загоруйко "Неспокійна Каталонія" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".