Пучдемон оголосив про початок своєї передвиборчої кампанії

26 листопада 00:05

За інформацією ЗМІ, відповідну заяву лідер Каталонії зробив в бельгійському готелі.

 

Відсторонений Мадридом глава уряду Каталонії Карлес Пучдемон почав у Бельгії свою виборчу кампанію, закликавши каталонців висловити своє прагнення до незалежності.

"Ми, каталонці, продемонстрували світові, що ми маємо здатність і волю стати незалежною державою. Тому 21 числа (грудня - ред.) ми повинні її (волю) ратифікувати", - сказав він, передає "Європейська правда" з посиланням на AFP.

За інформацією Le Soir, про початок своєї незвичайної кампанії Пучдемон заявив в готелі в містечку Оусткамп, на околиці міста Брюгге.

Під час свого виступу Пучдемон також розкритикував сепаратистські партії за відсутність єдності перед виборами.

Пучдемон, який очікує можливої екстрадиції в Іспанію, де його розшукують за звинуваченням у заколоті, непокору і зловживанні державними коштами, висувається від нової платформи "Junts per Catalunya" ("Все для Каталонії").

У платформу "Junts per Catalunya" входять люди з його консервативною сепаратистської партії PDeCAT (Каталонська Демократична партія), а також представники громадянського суспільства.

Як відомо, 21 грудня в Каталонії пройдуть позачергові вибори в місцевий парламент.

Як повідомлялося, 3 листопада іспанський суд видав європейський ордер на арешт екс-глави уряду Каталонії Карлеса Пучдемона.

Крім того, суд видав ордер на арешт чотирьох колишніх міністрів у складі каталонського уряду, які, як і Пучдемон, бігли в Бельгію і не з'явилися на допит на вимогу суду.

На початку листопада в Брюсселі каталонські політики-втікачі добровільно здалися бельгійським правоохоронцям і були затримані.

Пізніше відсторонений від посади президент Каталонії і чотири колишніх депутата розпущеного парламенту автономії були звільнені з-під варти в Бельгії. Рішення про їх умовне звільнення прийняв судовий слідчий після восьми годин заслуховування оголошених Іспанією в розшук політиків.

Детальніше про ситуацію з "незалежністю" Каталонії та її наслідки для Іспанії читайте в матеріалі Олексія Куропятника "Анатомія каталонської кризи" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".