Пропозиції Путіна щодо України заганяють Трампа в пастку - WP

28 листопада 10:38

Російський президент намагається розіграти в Донбасі той же сценарій, що і в Сирії.

 

Зігравши на руку Росії у Сирії, адміністрація Дональда Трампа тепер ризикує повторити цю ж помилку в Україні, де дипломатичні обговорення навколо російських ініціатив набирають обертів.

Москва планує легітимізувати вторгнення і окупацію районів у двох українських областях, втягнувши Трампа у ще одну погану угоду.

Про це на сторінках лояльного до Демократичної партії видання Washington Post пише Джош Рогін, додаючи, що шаблон Путіна дуже знайомий. Він використовує армію для ескалації боїв на місцях, а потім пропонує Заходу щось під виглядом деескалації. Апелюючи до бажання Європи і США добитися миру без західного втручання, російський президент виступає нібито з компромісом. Але в деталях путінська пропозиція насправді розроблена для того, щоб розділити його суперників і закріпити його здобутки.

Саме такою була пропозиція Путіна про введення "миротворців" на Схід України, де Росії продовжує підживлювати війну, яка з 2014 року вже відібрала життя більше 10 тисяч людей і змусила ще 1,5 мільйона жителів покинути свої рідні міста. Україна, європейські сили і США підхопили московську ідею. Але міністр закордонних справ України Павло Клімкін нещодавно на Міжнародному форумі з безпеки в Галіфаксі зауважив, що план Путіна насправді не про миротворців.

"Ідея миротворчої місії серйозна. Але російська пропозиція із захисту місії ОБСЄ не має ніякого сенсу", - сказав Клімкін.

Автор нагадує, що від початку Москва пропонувала розмістити миротворців вздовж лінії розмежування, яка відділяє сили армії України і російських бойовиків. Український уряд вважає, що так Путін хоче лише закріпити реальність, яку Росія створила в Донбасі. Та разом з тим, міжнародні союзники України ставляться до ідеї відправки миротворців серйозно. Канцлер Німеччини Ангела Меркель у вересні зателефонувала Путіну і переконала його допустити розміщення миротворців не лише вздовж лінії розмежування. Це дало західним урядам впевненість, що реальні переговори з Москвою можливі.

Держсекретар США Рекс Тіллерсон обговорив ідею про миротворців з президентом України Петром Порошенком 4 листопада. А спеціальний представник адміністрації Трампа Курт Волкер зустрівся з "сірим кардиналом" Кремля Владиславом Сурковим 13 листопада, щоб запропонувати зустрічний план.

Волкер розповів автору статті, що задум США в тому, щоб створити реальну миротворчу силу ООН, яка б мала не лише свободу дій, а й повноваження захисту правопорядку на території конфлікту. Миротворці повинні мати доступ до українсько-російського кордону, а російських солдатів не повинно бути серед них.

Москва відкинула 26 з 29 пунктів пропозиції Волкера. Але він продовжує переговори, оскільки переконаний, що миротворча місія ООН - це найкращий шанс добитися виконання Мінських угод. Останні зайшли в глухий кут, тому що Росія не дотримується режиму припинення вогню, не вивела важке озброєння зі Сходу України і не повернула Києву контроль над українським кордоном. Росія досі не визнає той факт, що вона розмістила на українській території свої війська.

Але стратегія США базується на припущенні, що Путін шукає чи, принаймні, розглядає шляхи виходу з фінансової і військової трясовини на Сході України. За словами Волкера, якщо метою Кремля було створити проросійську Україну, тоді він її не досяг. Адже вторгнення призвело до протилежного ефекту.

"Ми намагаємося визначити варіанти. Якщо вони хочуть там засісти надовго, вони можуть так зробити, але це буде дорого коштувати. Якщо ж вони хочуть рухатися далі, треба домовитися про щось, з чим ми всі погодимось", - сказав Волкер.

Автор нагадує, що в України теж є зобов'язання за Мінськими угодами включно з проведенням виборів на Сході України, наданням захопленим регіонам спеціального статусу і проведенням амністії сепаратистів. Все це можна втілити лише після того, як Путін виконає свою частину роботи.

Але якщо мета російського президента в тому, щоб лишитися в Україні і підтримувати хаос в ній, не дозволяючи приєднатися до європейських інститутів, він ніколи не погодиться на миротворчу місію, яка б відповідала умовам України чи Заходу.

Найвірогідніше, Путін намагається повторити свою стратегію у Сирії. Вона полягає в організації дипломатичної вистави на переговорах зі США, щоб виграти час і консолідувати здобутки на полі битви, від яких російський президент не збирається відмовлятися. Президент Дональд Трамп і його попередник Барак Обама змирилися з цим, дозволивши, щоб наступна фаза конфлікту розгорталася на російських умовах. 21 листопада Трамп і Путін говорили про те, "як імплементували тривалий мир в Україні", згідно з повідомленнями Білого дому. Трампу варто добиватися цього миру, але не на умовах Путіна.

Раніше голова МЗС України Павло Клімкін заявив про те, що Україна, США, Німеччина і Франція вже практично розробили спільний проект резолюції ООН щодо миротворців в Донбасі.

Як повідомлялося раніше, спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер висловив думку про те, що резолюція ООН щодо введення миротворців в Донбас може бути готова до кінця року.

Волкер також повідомив про те, що Вашингтон запропонував Києву не вносити конкуруючу резолюцію щодо миротворців ООН в Донбасі у відповідь на російську ініціативу та спробувати досягти домовленості.

Детальніше про розміщення миротворчої місії ООН в Донбасі читайте у статті Сергія Рахманіна "Миротворчість і мироігрища" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна"