Прокуратура Сербії відкрила 45 справ проти місцевих найманців в Україні та Сирії

12 листопада 16:56

У 2016 році 24 особам були висунуті обвинувачення, стосовно 28 осіб Вищий суд Белграда виніс рішення.

 

Прокуратура Сербії порушила 45 справ проти громадян країни, які беруть участь у збройних конфліктах за кордоном, зокрема на сході України, повідомляє Politika із посиланням на представницю прокуратури Белграду Татьяну Секуліч.

За її словами, відкриті з 2014 року провадження мали на меті переслідування осіб, які підпадають під дію статті 386а Кримінального кодексу Сербії. Так, минулого року прокуратурою були висунуті обвинувачення 24 таким особам.

Також минулого року Вищий суд Белграда виніс рішення стосовно 28 найманців, які брали участь у військових конфліктах за кордоном.

У жовтні 2014 року до кримінального кодексу Сербії були внесені зміни, які передбачають для найманців та їхніх вербувальників покарання у вигляді десяти років ув'язнення.

Таким чином у країні мають намір боротися з тими, хто їздив воювати в Донбас на боці проросійських бойовиків або в Сирію – на боці терористів угруповання "Ісламська держава".

За даними видання, в Україні та Сирії залишаються лише кілька десятків сербів.

Нагадаємо, раніше в інтерв'ю балканським ЗМІ посол України Олександр Александрович заявив, що Росія використовує Сербію для дестабілізації Західних Балкан, ця країна є інструментом для знищення Європи.

Своєю чергою міністерство закордонних справ Сербії звинуватило посла України в спробах погіршити відносини Сербії з Росією, і пригрозило наслідками.

Своєю чергою у МЗС України висловили значне занепокоєння через незаконні контакти представників Сербії з окупованим Кримом.

Детальніше про нещодавній дипломатичний скандал між Сербією та Україною читайте в статті Володимира Кравченка "Як слово посла відгукнулося" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".