Прокуратура німецького міста Констанц розслідує незаконне фінансування АдН з-за кордону - ЗМІ

15 листопада 05:45

Прокуратура зазначила, що почне слідчі дії тільки після зняття депутатської недоторканності з співголови фракції АдН у бундестазі Аліс Вайдель.

 

Прокуратура міста Констанц у південній Німеччині заявила про свій намір провести розслідування, пов'язане з повідомленнями ЗМІ про можливе нелегальне закордонне фінансування правопопулістської партії "Альтернатива для Німеччини" (АдН), повідомляє в середу, 14 листопада, Deutsche Welle з посиланням на агентство dpa.

Прокуратура зазначила, що почне слідчі дії тільки після зняття депутатської недоторканності зі співголови фракції АдН у бундестазі Аліс Вайдель, на чию виборчу кампанію, ймовірно, і були перераховані з Швейцарії пожертвування на загальну суму близько 130 тисяч євро. Відповідний запит вже направлений до Бундестагу, відповідь на нього має бути дана протягом 48 годин (не пізніше п'ятниці, 16 листопада).

Одночасно в АдН повідомили, що, крім коштів із Швейцарії, на рахунки партії в окрузі, де балотувалася Вайдель, надійшли 150 тисяч євро з Бельгії. Гроші прийшли в місцеве відділення АдН 13 лютого, але після внутрішньої перевірки були відправлені 9 травня назад відправникові, позначеному як "Stichting Identiteit Europa". Як підкреслили в АдН, партія, за власними оцінками, мала право прийняти це пожертвування з Бельгії, але не стала цього робити, так як особу жертводавця і його мотиви залишилися нез'ясованими.

Нагадаємо, опозиційна німецька правопопулистская партія "Альтернатива для Німеччини" (АдН), яку називають "німецькі друзі Путіна", могла незаконно отримувати фінансування з-за кордону, говориться в матеріалах журналістського розслідування німецьких суспільно-правових медіакомпаній WDR і NDR, а також видання Süddeutsche Zeitung.

У 2017 році правопопулісти уперше пройшли до парламенту, набравши 12,6% голосів, і стали найбільшою опозиційною силою в парламенті ФРН 19-го скликання. Починаючи з 2014 року по даний час, АдН змогла пройти в парламенти всіх 16 федеральних земель Німеччини.