Проблема КНДР займає центральне місце у змаганні між Трампом і Сі Цзіньпіном – Le Figaro

09 листопада 16:54

В Пекіні американський президент намагається підштовхнути КНР дати згоду на додаткове посилення санкцій проти "королівства-відлюдника".

 

Китайський лідер Сі Цзіньпін надав пишний прийом американському колезі, який приїхав в Китай з твердим наміром домогтися ще більшої узгодженості дій у делыкатному північнокорейському ядерному питанны. В середу вдень Трампа і його дружину Меланію, ледь зійшовши з трапу літака на китайську землю, радо привітала вервечка дітей, які розмахували прапорцями двох країн. Потім американські гості вирушили в Заборонене місто, колишню резиденцію імператорів у центрі Пекіна, де їх чекали китайський лідер і його дружина, співачка Пен Ліюань, йдеться в статті французького видання Le Figaro.

Зустрівши Трампа на червоній килимовій доріжці, Сі Цзіньпін проявив відповідну чемність, після того як господар Білого дому у квітні прийняв його у своїй розкішній каліфорнійської резиденції Мар-а-Лаго, нагадує видання. Однак, на думку багатьох спостерігачів, китайський лідер, який нещодавно отримав другий п'ятирічний мандат і істотно посилив своє становище після виступу на 19-му з'їзді КПК, також прагнув потішити его свого гостя.

На думку автора статті, хоча в Сеулі американський президент сказав, що Сі Цзіньпін зіграв "дуже корисну роль" у вирішенні північнокорейської кризи, під час третього етапу свого тривалого турне по Азіатсько-Тихоокеанському регіону, Трамп буде намагатися підштовхнути його до згоди на додаткове посилення санкцій проти "королівства-відлюдника". Як уточнив Білий дім, президент попросить свого співрозмовника розірвати фінансові відносини з Північною Кореєю і може наполягати на тому, щоб Китай, головний союзник і економічна опора Пхеньяну, ввів ембарго на експорт нафти в КНДР.

В останні тижні Трамп, досить агресивно налаштований у відношенні торгових справ Китаю під час виборчої кампанії, намагався прихилити до себе "червоного імператора", висловивши в його адресу багато похвальних відгуків.

Проте Китай "не змінить свою позицію і буде чинити опір крайнім заходам, які, на його думку, зроблять Північну Корею ще більш екстремістською і непередбачуваною", вважає Чжао Тонг, фахівець з ядерної політики в Carnegie-Tsinghua Center в Пекіні, сказано в статті.

Китай, вражений ядерними випробуваннями (останнє відбулося на початку вересня) та запуском ракет північнокорейського диктатора, офіційно виступає за застосування нових санкцій ООН і відновлення діалогу з Пхеньяном. Однак Трамп вимагає попереднього зниження ядерної загрози, припинення провокацій і процесу створення без'ядерної зони, пише журналіст Le Figaro.

Далі він переходить до економіки. Президент США зробить спробу торкнутися чутливого питання - про виправлення колосального торгового дефіциту США по відношенню до Китаю, який за перші десять місяців поточного року досяг 223,6 млрд доларів, що на 8% більше, ніж в аналогічний період 2016 року. Пекін, безсумнівно, піде на якісь поступки, дозволяючи Трампу не втратити обличчя перед виборцями, але багато експертів вважають малоймовірним той факт, що заходи будуть дійсно значущими, зазначає видання.

Як повідомлялося, лідер КНР Сі Цзіньпін назвав візит президента США Дональда Трампа в Китай історичним і підкреслив його успішний характер.

Китай і США під час візиту Трампа підписали торгові угоди на загальну суму в $ 253,4 млрд, що зробило цей візит глави США в Китай одним з найбільш плідних для китайського та американського бізнесу.