Принцеси британської корони: хто є хто

30 листопада 16:00

Ім'я королеви Єлизавети і Кейт Міддлтон у всіх на слуху, але жінок у королівської родині Великої Британії набагато більше.

 

Звістка про заручини принца Уельського Гаррі і американської актриси Меган Маркл знову привернула увагу всього світу до королівської родини Великої Британії. Мабуть, найвідомішими жінками британської корони є, само собою, королева Єлизавета II і дружина принца Вільяма Кейт Міддлтон. Разом з тим, жінок у британській королівській родині набагато більше.

DT.UA розібралося в тому, хто з принцес може носити звання Попелюшки, а хто отримав титул за народженням.

Камілла, герцогиня Корнуольська

Друга дружина принца Чарльза, роман з якою у представника монаршої родини почався ще до одруження на принцесі Діані. Чарльз і Камілла познайомилися в 70-х роках. Камілла належить до дворянського роду джентрі, вона дочка майора Британської армії Брюса Шанда і високоповажної Розалінд Шанд, уродженої Кьюбітт, старшої дочки високоповажного Роланда Кьюбітта, 3-го барона Эшкомб. Разом з тим, кандидатура Камілли на роль нареченої Чарльза не влаштувала королеву.

У 1973 році Камілла вийшла заміж і стала відома як Камілла Паркер-Боулз. Стосунки з Чарльзом поновилися у 1980-х роках і стали однією з причин остаточного розладу з принцесою Діаною. Разом з тим, Чарльз і Камілла поєдналися шлюбом тільки у 2005 році.

Кетрін, герцогиня Кембриджська

Батьки Кейт Міддлтон познайомилися під час роботи в цивільній авіації, мати працювала стюардесою, а батько – авіадиспетчером. Предки Кейт по материнській лінії – представники робочого класу, предки батька належали до роду Люптон, члени якого славилися роботою в міських службах та комерційною діяльністю.

З принцом Вільямом Кейт познайомилася під час навчання Сент-Ендрюському університеті в Шотландії. Під час студентських канікул принц Вільям і Кейт кілька разів подорожували разом, а у 2003 році дівчина була в числі невеликої кількості близьких друзів запрошена на двадцять перший день народження принца.

У 2007 році Кейт і Вільям ненадовго переривали стосунки, які відновилися в серпні того ж року. 29 квітня 2011 року відбулося весілля Кейт Міддлтон і принца Вільяма. У них народилося двоє дітей, принц Джордж і принцеса Шарлотта, і на даний момент пара чекає третю дитину.

Принцеса Шарлотта Кембриджська

Дочка принца Вільяма і Кейт Міддлтон, народилася 2 травня 2015 року.

Принцеса Беатриса Йоркська


Старша дочка принца Ендрю, другого сина королеви Єлизавети II і принца Філіпа, і Сари, герцогині Йоркської. Ендрю і Сара знаходяться в розлученні з 1996 року, тому Сара втратила титул королівського величності.

Беатриса народилася у 1988 році і є сьомою за порядком успадкування королівського престолу. У віці 19 років принцеса працювала продавцем в універмазі Selfridges в Лондоні. Грошей за роботу внучка Королеви не отримувала - це стало її трудовим досвідом, який належить здобувати всім членам королівської сім'ї.

У 2007 році Беатриса зіграла роль фрейліни у фільмі "Молода Вікторія".

Принцеса Євгенія Йоркська

Друга дочка принца Ендрю, другого сина королеви Єлизавети II і принца Філіпа, і Сари, герцогині Йоркської.

Народилася у 1990 році і є восьмою у черзі на престол. Євгенія воліє не розповідати про своє особисте життя і працює в арт-галереї Hauser & Wirth, де займається організацією заходів та спецпроектів.

Софі, графиня Уессекська

Дружина принца Едварда, графа Уессекського, молодшого сина Єлизавети II і принца Філіпа.

Друга дитина в сім'ї колишнього продавця автомобілів і банківського менеджера. З принцом Едвардом Софі познайомилася в 1993 році на благодійному вечорі, у 1999 році була оголошені їхні заручини, і в тому ж році відбулося весілля.

Софі будувала кар'єру в області зв'язків з громадськістю, а у 1996 році заснувала власне PR-агентство RJH Public Relations. У 2001 році вона опинилася в центрі скандалу, коли журналіст Махмуд Мажер, видаючи себе за шейха, записав інтерв'ю із Софі, в якому та зізналася, що використовує свій титул для просування клієнтів і погано висловлювалася про членів королівської сім'ї.

Букінгемський палац випустив заяву про те, що деякі коментарі з цього інтерв'ю були "вирвані з контексту, спотворені і в ряді випадків, категорично неправильно витлумачені". Софі заборонили займатися оперативним управлінням компанією і отримувати дохід від її діяльності. Згодом, у 2002 році, граф і графиня заявили, що залишать свої бізнес-інтереси для того, щоб зосередитися на королівських обов'язки і допомогти королеві з підготовкою ювілею.

Леді Луїза Віндзор

Дочка принца Едварда і Софі. Народилася у 2003 році. В даний час навчається в школі святого Георгія у Віндзорі. З 2011 року вона з'являється на офіційних заходах.

Принцеса Анна

Дочка Єлизавети II і принца Філіпа. Народилася у 1950 році і на момент народження була третьою в черзі на спадкування, а в даний час є 12. З 1987 носить титул Королівської принцеси, який за традицією присвоюється старшій донці царюючого монарха.

Двічі була заміжня, відома своєю благодійністю і як єдиний член королівської сім'ї, який брав участь в Олімпійських іграх (виступала в змаганнях з кінного спорту в 1976 році в Монреалі).

20 березня 1974 року на принцесу було скоєно замах, були поранені водій принцеси і один з її охоронців.

Принцеса Олександра

Двоюрідна сестра королеви, займає 50 місце у спадкуванні британського престолу.

Принцеса Олександра народилася 25 грудня 1936 року в родині герцога Кентського Георга, молодшого сина короля Великої Британії Георга V і його дружини королеви Марії. Матір'ю принцеси була герцогиня Кентська Марина, уроджена принцеса Грецька і Данська, дочка принца Миколи Грецького і Датського і Великої княгині Олени Володимирівни Романової. На момент свого народження вона займала шосте місце в лінії успадкування британського престолу.