Прихильники Гуайдо запідозрили мадуріанців у прагненні вивезти золото до Росії

30 сiчня 06:45

Не менш, ніж 20 тонн золота може полетіти з країни на борту російського літака, який сів в аеропорту Каракаса.

 

Опозиційний парламент Венесуели, розпущений чинним президентом країни Ніколасом Мадуро і у повному складі ставший на бік екс-спікера Хуана Гуайдо, "тимчасового президента Венесуели", звинуватив мадуріанців у спробі вивезти частину золотого запасу країни до Росії після того, як США передали опозиції контроль над відібраними в уряду Мадуро грошовими коштами, про що Національна асамблея (найменування венесуельського парламенту - ред.) заявила у своєму Twitter, передає "Лента.ру".

"Ми отримали інформацію від співробітників Банку Венесуели: з Москви прибув літак, на якому збираються вивезти не менше 20 тонн золота. Ми вимагаємо від банку пояснень з приводу того, що відбувається. Це золото не Каліксто Ортеги (голова Національного банку Венесуели - ред.), а венесуельського народу", - сказано у повідомленні.

Нагадаємо, 29 січня ЗМІ повідомили, що з московського аеропорту Внуково до столиці Венесуели Каракасу відправився пасажирський авіалайнер "Боїнг 777". Авіалайнер здійснює свій рейс без пасажирів на борту, зате відразу з двома екіпажами - основним та підмінним. Така практика свідчить про те, що відпочинок в аеропорту прибуття не планується. У Міністерстві закордонних справ Росії не заявляли про будь-які плани вивезти з Венесуели кілька сотень (пасажиромісткість "Боїнга" становить кілька сотень людей) російських громадян.

Раніше Банк Англії, головна фінансова установа Великої Британії, відмовився виконати прохання уряду Ніколаса Мадуро, чинного президента Венесуели, щодо повернення до країни золотих злитків на суму 1,2 млрд доларів США, поміщених у банк на зберігання, пішовши назустріч настійним проханням офіційних осіб США та спікера парламенту Венесуели Хуана Гуайдо.

Як повідомлялося, 23 січня у Венесуелі з новою силою спалахнули масові акції протесту проти режиму Ніколаса Мадуро, інавгурація якого відбулася два тижні тому. На багатотісячному мітингу в Каракасі голова Національної Асамблеї Хуан Гуайдо склав присягу тимчасового президента Венесуели. США визнали його легітимним главою держави. Слідом за Вашингтоном це зробили Євросоюз, Ізраїль, Організація американських держав, уряди Канади, Бразилії, Коста-Ріки, Аргентини, Парагваю, Перу, Колумбії, Еквадору, Чилі, Гватемали і Гондурасу. Україна також заявила про підтримку венесуельської опозиції.

У підтримку Мадуро висловилися Росія, Китай, Болівія, Мексика, Куба і Туреччина.

20 травня 2018 року у Венесуелі відбулися дострокові вибори президента країни, левова частка опозиції бойкотувала їх. ЦВК оголосила про впевнену перемогу чинного президента Ніколаса Мадуро, якому вдалося отримати 68% голосів на тлі вкрай низької явки.

Виборам передували масові протести, учасники яких звинувачували президента країни в ігноруванні законів, взятті під варту політичних опонентів і в економічних проблемах країни, де рівень інфляціі сягнув рекордного рівня.

Визнавати результати організованих Мадуро "виборів" відмовилися США, ЄС і частина держав Латинської Америки. США і ЄС ввели проти режиму Мадуро жорсткі санкції.

Детальніше читайте у статті Олексія Коваля "Гнів Венесуели" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".