Президента Косово звинувачують у "секретній угоді" з НАТО

27 лютого 14:39

Новий прем'єр-міністр країни висунув звинувачення президенту.

 

Новообраний прем'єр Косова Альбін Курті звинувачує президента республіки Хашима Тачі в порушенні Конституції. На його думку, Тачі мав "секретну угоду" з НАТО у 2013 році, передає Радіо Свобода.

Про своє звинувачення Курті повідомив у листі до голови парламенту Вйоси Османі. Листи зі звинуваченням прем'єр направив до всіх законодавців.У них він заявляє, що угода обмежує можливості військ Косова Прем'єр-міністр закликав не вживати жодних заходів, які поставлять під загрозу співпрацю між Косовом та НАТО.

За його словами, справа пов'язана з листуванням між президента Тачі та тодішнім генеральним секретарем НАТО Андерсом Фог Расмуссеном у 2013 році. Курті стверджує, що угода надавала миротворчій місії НАТО в Косові право "абсолютного вето" на будь-які дії сил безпеки Косова на півночі країни, де переважно живуть серби.

В парламенті заявили, що "вимоги від кожної інституції в Косові поважати Конституцію та конституційні процедури" не повинні інтерпретуватися як "напад" на НАТО, а скоріше – як "розвиток демократії й прозорості та повагу до закону та Конституції країни".

Президент Тачі наразі не коментував звинувачення з боку Курті.

Раніше повідомлялось, що колишній російський шпигун хоче стати доповідачем Ради Європи щодо Косово. Згідно з інформацією ЗМІ, до 2010 року кандидат з РФ служив у російській військовій спецслужбі ГРУ і в період з 1999 по 2001 рік перебував в Косово у складі російського військового контингенту. При цьому, він ніколи не приховував своєї антикосовскої і просербської позиції.