Президент Німеччини закликав партії сформувати коаліцію заради Європи - Reuters

20 листопада 19:12

Штайнмаєр нагадав політикам про їхні обов'язки.

 

Спроби сформувати тристоронню коаліцію в Німеччині провалилися сьогодні, зануривши найвпливовішу країну Європи в політичну кризу. Німецький президент Франк-Вальтер Штайнмаєр звернувся до партій, наголосивши, що вони заборгували перед виборцями і європейськими сусідами. Тож повинні сформувати уряд.

Як повідомляє Reuters, перешкодою для коаліційної угоди стало питання імміграції. Про це сказала канцлер Ангела Меркель. "Вільні демократи" і "Зелені" допустили проведення нових виборів, поставивши під питання перспективу Меркель знову очолити уряд після 12 років правління.

Президент Франк-Вальтер Штайнмаєр сказав, що Німеччина постала перед найгіршою кризою управління за 68 років своєї демократичної повоєнної історії. Після зустрічі з Меркель він застеріг партії не скорочувати свої політичні обов'язки. Його слова, схоже, були адресовані в першу чергу "Вільним демократам" і соціал-демократам. Останні сьогодні відкинули можливість відновлення "великої коаліції" з консерваторами ХДС/ХСС.

"Всередині нашої країни, а також за її межами у нашому європейському районі, будуть занепокоєння і відсутність розуміння, якщо політики у найбільшій і економічно найсильнішій країні Європи не виконають свої обов'язки", - наголосив Штайнмаєр.

Бізнес-лідери теж закликали сторони швидко повернутися до переговорів про коаліцію.

Як повідомлялося раніше, попередні консультації щодо створення так званої коаліції "Ямайка" тривають з 18 жовтня. Після завершення попередніх консультацій повинні початися власне переговори щодо створення коаліції.

Раніше канцлер Ангела Меркель повідомила про те, що розраховує на "кілька тижнів" переговорного процесу, керівництво інших партій не сподівається на їх завершення до Різдва.

Детальніше про коаліційні переговори у Німеччині читайте в матеріалі Світлани Гуцал ""Ямайські" виклики для Німеччини" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".