Президент Латвії затвердив перехід навчання нацменшин в школах на державну мову

02 квiтня 09:54

Перехід до нової системи буде здійснюватися поступово

 

Президент Латвії Раймондс Вейонис 2 квітня затвердив освітню реформу, відповідно до якої школи національних меншин переходять на латиську мову навчання, повідомила прес-служба латвійського президента.

"Навчання у середній школі латиською мовою забезпечить рівні можливості для всієї молоді одержати якісну освіту і побудувати своє життя в Латвії, щоб тут вчитися і працювати. Це створить більш згуртоване суспільство та сильну державу", - підкреслив президент Латвії.

Діти зможуть вивчати предмети, пов'язані з національними меншинами, їх ідентичністю, культурою, також зможуть вивчати значну кількість предметів рідною мовою.

Сейм Латвії в третьому, остаточному читанні прийняв поправки до закону про освіту, що передбачають поступовий перехід шкіл національних меншин на навчання державною мовою.

МЗС Росії заявив, що перехід шкіл національних меншин Латвії на навчання державною мовою "ускладнює двосторонні відносини" і є продовженням дискримінаційної політики примусової асиміляції російськомовних".

Тепер, у Латвії в початковій школі (1-6 класи) навчання здійснюється за трьома моделями (при цьому 50% предметів викладаються латиською мовою), на завершальному етапі основної освіти (7-9 класи) 80% навчального процесу забезпечується державною мовою. В середній школі (10-12 класи) - навчання йде тільки латиською мовою, за винятком предметів, пов'язаних з рідною мовою (рідна мова та література).

Перехід до такої системи буде забезпечений поступово. У 2019/2020 навчальному році 80% навчання державною мовою в основній школі необхідно буде забезпечити лише в 7-х класах, в 2020/2021 навчальному році - в 7-х і 8-х класах, а в 2021/2022 навчальному році - вже на всьому заключному етапі основної школи.

В середній школі в 2020/2021 навчальному році повністю державною мовою будуть займатися учні 10-11-х класів, через рік - всіх класів.

Раніше, Клімкін запропонував обговорити перехід на латинський алфавіт. Абсолютна більшість європейських країн використовують латиницю. В Україні зберігається заснований на грецькому кириличний алфавіт.

У жовтні 2017 року президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв підписав указ про поетапне переведення алфавіту казахської мови з кирилиці на латиницю до 2025 року. А вже в лютому Назарбаєв розпорядився перевести діяльність парламенту і уряду виключно на казахську мову.