Президент Латвії запропонував скоротити до 20% присутність російської мови в електронних ЗМІ

13 лютого 08:12

Крім російської, є безліч інших мов, які повинні звучати в ефірі

 

Кількість російської мови в ефірі країн, які колись були об'єднані в одну державу, неухильно скорочується. Це пояснюється, насамперед, вкрай агресивною політикою Росії, спрямованою на так званий "захист" російської мови, який на ділі є експансією. Але викликає такий рух тільки протидію.

Президент Латвії Егіл Левітс звернувся до комісії Сейму з прав людини та громадських справ і запропонував переглянути закон про електронні ЗМІ і збільшити кількість телепрограм офіційними мовами ЄС і Єврозони до 80%, повідомляє Настоящее время.

За ідеєю Левітса в основну пропозиціюя для абонентів обов'язково повинні входити телепрограми латвійських медіа, державних і комерційних, а також регіональні програми. А якщо до основного пакету включені додаткові програми, то мінімум 80% з них повинні бути офіційними мовами ЄС і Єврозони. Зараз цих мов 24, в тому числі англійська, німецька, іспанська та латвійська.

Фактично це означає зменшення кількості телепрограм російською мовою до 20% ефіру.

На думку президента, ці вимоги повинні поширюватися не тільки на ефірні канали, але також і на постачальників послуг кабельного телебачення та електронні ЗМІ, які ретранслюють телепрограми.

"Сильнийе інформаційний простір – суттєве питання безпеки країни і демократії в Латвії.Повинно на законодавчому рівні можливо зробити так, щоб жителям Латвії були доступні якісні та плюралістичні телепрограми, які зміцнюють приналежність Латвії до культурного простору Європи та сприяють включенню жителів Латвії в загальний інформаційний дискурс Європи", – підкреслив Левитс.

За його словами, зміни в законодавстві вирішать "давно реально усвідомлювану проблему, яку до цього іншими механізмами не можна було ефективно вирішити".

В 2019 році Національна рада з електронних ЗМІ Латвії тимчасово заборонив ретранслювати в країні російський телеканал "РТР-Росія" – за розпалювання ненависті до українців.

Процес набуття російського громадянства жителями України, Білорусі, Казахстану і Молдови буде спрощений. Окрім того, громадяни цих країн будуть звільнені від проходження співбесіди на визнання носіями російської мови. Про це повідомила начальник головного управління з питань міграції МВС Росії Валентина Казакова, передають росЗМІ.

"Уже розроблені законопроекти, які дозволять спростити процедуру набуття громадянства нашим найближчим сусідам – громадянам Білорусі, громадянам України. Ми пропонуємо звільнити їх від проходження співбесіди на визнання носіями російської мови", – заявила Казакова.