Президент Казахстану погоджуватиме з Назарбаєвим призначення міністрів

21 жовтня 23:42

Назарбаєв буде особисто затверджувати всіх міністрів, крім трьох, яких погоджує очолювана ним Рада безпеки.

 

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв підписав указ, яким зобов'язав себе погоджувати призначення міністрів зі своїм попередником Нурсултаном Назарбаєвим, передає Reuters.

Згідно з указом, опублікованим 21 жовтня, Назарбаєв як голова Ради безпеки Казахстану затверджуватиме кандидатури всіх міністрів, крім голів МЗС, МВС і Міноборони, до того, як президент зможе призначити їх на посади. Проте міністрів оборони, іноземних і внутрішніх справ також має попередньо погоджувати очолюваний Назарбаєвим Радбез.

Аналогічна процедура поширюється на призначень керівників областей (акімів) та інших високопосадовців.

Таким чином, Токаєв додатково розширив повноваження 79-річного Назарбаєва, який добровільно склав президентські повноваження півроку тому.

19 березня президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв у спеціальному зверненні до нації оголосив про відставку. Тимчасовим виконувачем обов'язків президента став спікер Сенату Касим-Жомарт Токаєв. Назарбаєв після відставки зберіг посаду голови Ради безпеки країни.

10 червня у Казахстані відбулися дострокові вибори президента, переможцем яких прогнозовано було оголошено Токаєва. За даними ЦВК, ставленик Назарбаєва отримав 71% голосів.

Докладніше про ситуацію в Казахстані читайте у статті Володимира Кравченка "Умовно-дострокове припинення" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".