Президент Казахстану пішов у відставку

19 березня 15:18

Нурсултан Назарбаєв беззмінно очолював Казахстану з квітня 1990 року.

 

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв склав повноваження глави держави. Про це він оголосив у прямому ефірі 19 березня у спеціальному зверненні до нації. 78-річний політик обіймав посаду глави держави з 24 квітня 1990 року.

"Я прийняв рішення припинити свої повноваження як президента", - сказав Назарбаєв, виступаючи у вівторок із зверненням до народу Казахстану в ефірі республіканських телеканалів.

"Ви всі ці роки довіряли мені. Для мене було щастя служити народу. Я схиляю голову і дякую. Щоб виконати заповіт народу, я працював не покладаючи рук. Я буду продовжувати главою Радбезу і партії "Нур Отан", - зазначив він.

Тимчасово виконувати обов'язки президента країни буде спікер Сенату Касим-Жомарт Токаєв. Назарбаєв після відставки очолить Раду безпеки Казахстану.

Назарбаєв висловив довіру Токаєву, підкресливши, що йому "можна довірити управління Казахстаном".

"Головою сенату парламенту наразі є Касим-Жомарт Токаєв. Ви його добре знаєте. Поруч зі мною він працює з перших днів незалежності Казахстану. Я добре його знаю. Він людина чесна, відповідальна і обов'язкова", - сказав він.

"Все програми розроблялися і приймалися за його участю. Я вірю, що Токаєв саме та людина, кому ми можемо довірити управління Казахстаном", - підкреслив Назарбаєв.

Нурсултан Назарбаєв беззмінно очолював Казахстану з квітня 1990 року. У квітні 2015 року він був переобраний на п'ятий президентський термін на дострокових виборах. На них він набрав 97,75% голосів виборців.

Раніше повідомлялося, що Нурсултан Назарбаєв відправив у відставку уряд. Він зазначив, що уряду спільно з Нацбанком так і не вдалося повною мірою створити реальні стимули та інструменти для якісного зростання економіки. Аналіз реалізації державних програм показав, що вони виконуються, але конкретних результатів по багатьох важливих напрямках немає.