Президент Ірану відмовився від зустрічі з Трампом на Генасамблеї ООН – ЗМІ

30 жовтня 01:48

Посередником на переговорах між Трампом і Роухани безуспішно намагався виступити Макрон.

 

Президент США Дональд Трамп пропонував президенту Ірану Хасанові Роухані провести зустріч на полях Генеральної Асамблеї ООН, але той відкинув пропозицію. Про це в неділю, 29 жовтня, повідомило іранське інформагентство Fars з посиланням на аналітика Махді Фазаелі та власні джерела у МЗС Ірану.

За словами Фазаелі, Трамп запрошував Роухані до Нью-Йорку у вересні для участі у роботі щорічної конференції Генасамблеї, але президент Ірану відхилив пропозицію.

Президент Франції Еммануель Макрон безуспішно намагався виступить у ролі посередника на переговорах Трампа з Роухані.

У жовтні президент США Дональд Трамп, на відміну від лідерів інших великих держав, відмовився підтвердити, що Тегеран дотримується договір щодо іранської атомної програми. Виступаючи 13 жовтня, Трамп не оголосив про вихід з договору з Іраном, проте дав Конгресу США 60 днів для ухвалення рішення про відновлення економічних санкцій проти Тегерана, які були скасовані в рамках договору щодо іранської атомної програми.

За даними ЗМІ, Дональд Трамп збирається анулювати ядерну угоду з Іраном оскільки впевнений, що вона не відповідає національним інтересам держави.

Угоду щодо ядерної програми Ірану було досягнуто в липні 2015 року, між Іраном, з одного боку і США, Британією, Францією, Китаєм, Німеччиною та Росією з іншого. Тегеран погодився на низку поступок за масштабами своєї ядерної програми в обмін на зняття санкцій.

Докладніше читайте в матеріалі Віктора Каспрука "Чи вийде президент Трамп з ядерної угоди з Іраном?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".