Президент Ірану хоче подати до суду на США через санкції

18 березня 11:51

Рухані назвав санкції США "злочином проти людства".

 

Президент Ірану Хасан Рухані заявив про те, що Ісламська республіка може подати позов в міжнародні суди на уряд Сполучених Штатів через запровадження санкцій проти Тегерана. Рухані вважає, що США "не вдасться поставити Іран на коліна", передає Reuters.

"Судовій владі потрібно подати позов проти США, їх чиновників і авторів. Ці санкції є злочином проти людства", - вказав Рухані в понеділок.

Адміністрація президента США Дональда Трампа з 5 листопада 2018 року відновила всі санкції проти Ірану, які раніше були зняті в рамках "ядерної угоди" 2015 року; обмежувальні заходи торкнуться експорту нафти, судноплавства, банківської і всіх інших галузей, що стосуються економіки. Міністр фінансів США Стівен Мнучін заявив про те, що кінцевою метою санкцій є стримування агресивної поведінки режиму в Тегерані. 5 лютого Трамп назвав Іран терористичною країною номер один. 13 березня 2019 року Трамп продовжив санкції проти Ірану.

Як зазначає оглядач Віталій Федянін у своїй статті "Іранський прецедент Трампа", санкції США боляче вдарили по іранській економіці ще до офіційного набуття чинності.