Президент Чехії викликав російського посла за рішення визнати окупантів Чехії ветеранами

06 червня 06:51

Мова йде про законопроект, згідно з яким учасники радянської окупації колишньої Чехословаччини будуть вважатися ветеранами війни.

 

Росія несподівано опинилася в ситуації, яку не могла чекати. Лояльний до Росії президент Чехії викликав російського посла, щоб висловити обурення і зажадати пояснень.

Президент Чеської РеспублікиМілош Земан засудив проект російського закону, яким пропонується визнати учасників радянської окупації колишньої Чехословаччини в 1968 році ветеранами війни.

Наступного тижня глава держави має намір вислухати пояснення з цього приводу від посла РФ в ЧР, повідомив його прес-секретар Їржі Овчачек у своєму Twitter.

"Президент запросив на четвер, 13 червня 2019 року, в Празький Град Олександра Змєєвського, посла Російської Федерації. Він попросить роз'яснень по темі російського федерального закону, який дає статус ветеранів війни учасникам окупації ЧССР у 1968 році", - написав Овчачек.

Як повідомляв Укрінформ, декількома днями раніше законопроект зазнав критики з боку чеської дипломатії. Міністерство закордонних справ ЧР виступило із заявою, в якій говорить, що поважає, з одного боку, питання соціальної політики, які є внутрішньою справою кожної держави, але, з іншого боку, серйозно стурбоване обґрунтуванням проекту. Міністр закордонних справ Томаш Петршічек заявив в понеділок, що окупація Чехословаччини різко суперечить міжнародному праву і була здійснена всупереч бажанню її керівництва і народу.

Нагадаємо, війська п'яти держав Варшавського договору, очолювані Радянською Армією, окупували Чехословаччину в 1968 році, щоб зупинити спробу ліберального крила Комуністичної партії реформувати систему, придушивши таким чином демократичний рух, що одержав назву "Празька весна".

Чеська Республіка уклала договір про добросусідство, дружбу і співробітництво з Росією у 1993 році. Згідно з цим документом, обидві сторони заявили про намір покласти край тоталітарному минулому, пов'язаному з окупацією 1968 року. У Празі вважають, що введення війська на чехословацьку територію не було виправданим.

Нагадаємо, останній великий скандал між Росією та Чехією зі Словакією з приводу "Празької весни" стався у 2015 році - російська документалка про "Празьку весну" викликала обурення Чехії та Словаччини. Керівництво країн та громадські активісти звинуватили Росію в спробах переписати історію пропагандистським фільмом: "Варшавский договор: Рассекреченные страницы".

Після виходу цього фільму уряд Чехії викликав посла РФ і вимагало пояснень, чому телеканал, "фінансований державою", дозволив собі видати в ефір фільм, що "суперечить фактам". Про це повідомляється на офіційному сайті посольства Чехії в Росії. Примітно, що на сайті посольства Росії в Чехії взагалі відсутня згадка про інцидент, російські ЗМІ або даний факт випустили, або дали інформацію про те, що посла викликали через "чорний список" нев'їзних в РФ європейців.

Як відомо, Земан є одним з головних лобістів зближення з РФ серед лідерів ЄС. Він висловлюється проти допомоги Україні, а також виступає за зняття санкцій з Росії. Він став одним з небагатьох глав держав ЄС, чиє вище керівництво відвідало Парад Перемоги в Москві.

У 1968 році Чехія, входячи у орбіту соціалістичних держав під впливом СРСР, стала на шлях ліберальних реформ для побудови "соціалізму з людським обличчям". Радянська влада, чільна у блоці країн Варшавського договору", для "порятунку" братнього народу Чехії, ввела у країну більше 2 тисяч танків і близько півмільйона вояків. Жертвами подій "Празької весни" стали більше 100 людей.