Президент Чехії порвав особисті відносини з послом США

05 квiтня 17:31

Земан виключив подальше спілкування з послом і "закрив" для нього двері в свою резиденцію.

 

Президент Мілош Земан образився на посла США в Чехії і наперед відмовив йому у наступних контактах у власній резиденції.

З такою заявою Земан виступив в інтерв'ю чеському виданню Parlamentnilisty після того, як посол Ендрю Шапіро публічно розкритикував Земана за його запланований візит до Москви 9 травня. Шапіро висловив нерозуміння того, як один з європейських лідерів може їхати в Москву на тлі того, що інші лідери Європи відмовляються відвідувати парад Перемоги через конфлікт в Україні.

Земан, у свою чергу, заявив, що жоден дипломат не може втручатися в програму його закордонних візитів.

"Для посла Шапіро двері Празького граду (резиденція президента - ред.) закриті", - сказав Земан, передає "Європравда".

Земан відомий своєю відкритою проросійською позицією в Європі. Він заперечує участь Росії в конфлікті в Україні, тому виступає проти санкцій і інших обмежень щодо РФ.

Читайте також: Позицію Чехії висловлює уряд, а не президент Земан - очільник МЗС країни

У середині листопада в інтерв'ю російському "Першому каналу" Земан фактично підтримав позицію Москви щодо ситуації в Україні, назвавши санкції проти Росії шкідливими для всіх, а економічну підтримку України - безглуздою.

Це викликало невдоволення чехів. 17 листопада тисячі демонстрантів зібралися в центрі Праги, звинувачуючи Земана в прагненні зробити Чехію російською колонією. Самого президента під час виступу освистали і закидали яйцями.

Раніше розслідування чеського видання Respekt показало давнє знайомство між Земаном і главою РЖД, близьким другом Путіна Володимиром Якуніним. Згідно з інформацією виданну, передвиборну кампанію Земана саме Якунін і фінансував.