Прем'єр Північної Македонії подав у відставку

03 сiчня 15:24

ЄС раніше призупинив переговори про членство балканської країни.

 

Прем'єр-міністр Північної Македонії Зоран Заєв подав у відставку, як і очікувалося, проклавши шлях до формування уряду технократів для організації нових виборів у балканській країні, пише балканська служба RFE/RL.

Парламент вже прийняв відставку, яка викликана тим, що Заєв попросив парламент в жовтні провести дострокові вибори після того, як він назвав "невтішним" рішення Європейського союзу відкласти початок переговорів про членство з Північної Македонією та Албанією.

Міністр внутрішніх справ в уряді Заєва Олівер Спасівський стане прем'єр-міністром тимчасової адміністрації, яка, як очікується, буде обрана законодавцями у другій половині дня.

Уряд Заєва, очолюваний соціал-демократом, зайняв кабінет у 2017 році з головною політичною метою переговорів про вступ до ЄС.

Хорватія, яка головує в ЄС протягом наступних шести місяців, зобов'язалася 2 січня відновити переговори про членство з Албанією і Північною Македонією.

Франція і Нідерланди пригальмувати початок переговорів про членство з Північною Македонією та Албанією в минулому році. Вони турбувалися про те, що Росія і Китай змагаються за вплив у нестабільному балканському регіоні.

Вибори в Північній Македонії відбудуться 12 квітня.

Північна Македонія є кандидаткою на вступ до Європейського Союзу ще з кінця 2005 року. У лютому цього року країна навіть змінила назву на Північна Македонія, щоб Греція перестала блокувати початок відповідних переговорів. Албанія стала кандидаткою на вступ до ЄС влітку 2014 року. Європейська комісія критикувала судову систему країни та поширену корупцію, але зараз відзначає прогрес.

У травні 2019 року Єврокомісія рекомендувала країнам-членам ЄС почати переговори з Північною Македонією та Албанією про їхній вступ до блоку.

Детальніше про затримку рішення щодо початку переговорів про нове розширення ЄС за рахунок Албанії і Північної Македонії читайте в матеріалі Олексія Коваля "У "передбаннику" Євросоюзу".